Eind augustus jubileumweek vol met festiviteiten
Veluwse viert zestig jaar

Wie wel eens een rondje heeft gespeeld op de Veluwse Golf Club weet hoe leuk en mooi de baan bij Hoog Soeren is. Negen holes op één van de mooiste locaties van het land. De Veluwse is bovendien ook één van de oudste banen in ons land. Eind augustus wordt uitgebreid stilgestaan bij het zestigjarig bestaan.

De oorsprong van de Veluwse ligt in het hotel Oranjeoord in Hoog Soeren. Daar werd de club officieel opgericht op 15 oktober 1957. Het eerste baantje? Een lapje grond van zes hectare in het park Berg en Bos bij Apeldoorn. Pas toen duidelijk werd dat een golfclub levensvatbaar was, ging men op zoek naar een terrein om een echte baan aan te leggen. Via contacten met de Koninklijke Houtvesterij werd Hoog Soeren onder de loep genomen. Het meest geschikt bleek toen een stuk grond bestaande uit een kalverweitje, een stukje bos, een dorpsvoetbalveldje, een korenveldje en de vuilnisbelt van Hoog Soeren.
Nadat Prinses Wilhelmina toestemming had gegeven voor de aanleg van een negen holes baan, op voorwaarde dat enkele karakteristieke boomgroepen behouden zouden blijven, konden de voorbereidingen beginnen. De buitengrenzen van de golfbaan bestonden al min of meer, waardoor de boomgroepen die de baan nu nog steeds begrenzen dan ook al zeer oud zijn.
Opening

De Engelse architect C.K. (Ken) Cotton werd bereid gevonden de baan te ontwerpen. In maart 1962 is begonnen met de aanleg van de huidige baan en op 18 mei 1963 was de officiële opening van de nieuwe golfcourse. In de jaren 2015-2016 heeft de golfbaan een groot aantal aanpassingen en verbeteringen ondergaan, waarmee de Veluwse Golf Club zich momenteel op de internet site van Leadingcourses heeft weten te rangschikken op de vijfde plaats van alle negen holes golfbanen in Nederland.
En de Veluwse mag dan inmiddels dus zestig jaar oud zijn, het verenigingsleven is nog onveranderd jong. Voor de pakweg vierhonderd leden worden nog altijd met grote regelmaat wedstrijden georganiseerd over negen of achttien holes.
Dat gebeurt ook in de jubileumweek tussen 27 augustus en 3 september. Met vele verschillende wedstrijden en activiteiten wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum.
Zestig holes

Voorafgaand aan deze lustrumweek wordt op zaterdag 24 juni nog een nooit eerder vertoonde golfwedstrijd gespeeld over maar liefst zestig holes. Hierbij gaan teams van zes golfers in estafette vorm zestig holes spelen. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond gaan dan 126 golfers de baan in. Het slot van deze unieke wedstrijd wordt die avond op het clubhuis gevierd met live muziek.
Zondag 27 augustus start het lustrumprogramma met een ’18 holes preuvenement wedstrijd’, waarbij de deelnemers in de baan worden verrast met hapjes en drankjes. Maandag, dinsdag en donderdag worden wedstrijden georganiseerd vanuit de verschillende commissies. Op de woensdag is er een negen-holes wedstrijd in het donker met lichtgevende golfballen, die wordt voorafgegaan door een barbecue voor de deelnemers.
Op de vrijdag gaat de Veluwse Golf Club haar relaties ontvangen met een rondje golf en aansluitende borrel. Op zaterdag volgt een wedstrijd waarbij de leden gasten kunnen uitnodigen en die avond is er een Lustrum Gala Feest met onder andere muziek van de Crazy Piano’s. De lustrumweek wordt op zondag afgesloten met een wedstrijd voor de jeugdleden en hun familie en vrienden.
Als klap op de vuurpijl verschijnt er rondom dit lustrum nog een lustrumboek. Het thema van dit boek is het verleden en heden van de Veluwse Golf Club, maar ook wordt een blik geworpen op de toekomst van de golfsport.
Artikel geplaatst op: 05 juli 2017 - 12:21

Gerelateerd

Delen