Martijn& Jan Kees

Hi JK,
Het is volop zomer en we hebben al een paar typisch Hollandse zomerweken achter de rug. Die met herfstweer en heel veel regen, maar ook al heel wat met tropische temperaturen. Vooral die laatste lieten her en der hun sporen na. Tal van banen kleurden niet langer groen, maar werden bruin en geel. In het vorige nummer van Golfers Magazine stond een prachtig voorbeeld van zo'n baan, UGC de Pan. De meningen liepen – en lopen – erover uiteen. Is het nu mooi of niet?
We zijn het niet echt gewend die uitgedroogde fairways en misschien is vol groen mooier – hoewel ik dat best wil betwisten – maar dit zou wel eens het nieuwe normaal kunnen zijn toch? Niet alleen vanwege de klimaatveranderingen, zeker ook omdat we er een grens zit aan hoeveel zoet water je verantwoord over de baan kan gieten. Alleen, hoe verkopen we die boodschap en overtuigen we de mensen dat mooi geel echt niet lelijk is? Zijn er behalve het andere uiterlijk ook andere veranderingen die een gewijzigd beregenings- en onderhoudsbeleid met zich meebrengen waar je als golfer wat van merkt?
Sproei de tuin met mate.
Martijn
Beste Martijn,
Het is vrij simpel: wen er maar aan. Golfbanen zullen te maken krijgen met strenge regels als het om het gebruik van bestrijdingsmiddelen en water gaat. En wat H2O betreft: de klimaatveranderingen worden ook merkbaar in de vorm van meer en meer korte, hevige buien. Of Donald Trump het er nu mee eens is of niet. Golfbanen zullen maatregelen moeten treffen om die excessieve hoeveelheden regenwater te verwerken.
Wat bestrijdingsmiddelen betreft: golf heeft nog iets meer dan twee jaar om bij de overheid aan te tonen dat in sommige gevallen er echt een ‘medicijn’ nodig is. Maar dan zal de golfbranche ook laten zien dat er alles aan wordt gedaan om het gebruik van de bestrijdingsmiddelen drastisch te beperken. En het is heel simpel: als een baan daar niet aan mee wil werken, dan gaat het hek op slot. Echt waar!
De kleur van de baan is niet bepalend voor de speelkwaliteit. En je kunt het maatschappelijk niet verkopen dat je onbeperkt water gaat sproeien. Dit alles zullen clubs hun leden en greenfeespelers moeten vertellen.
Gelukkig doet de NGF er alles aan om hem daar bij te helpen.
Groet,
Jan Kees
Artikel geplaatst op: 19 juli 2017 - 10:25

Gerelateerd

Delen