Na prachtig kampioenschap op Quinta do Lago
Europees brons disabled golfers

De Europese kampioenschappen voor disabled golfers hebben Nederland een bronzen medaille opgeleverd. Die werd behaald in de Nations Cup, waar stableford werd gespeeld. In de categorie strokeplay was er voor de Oranje-golfers een zesde plaats.

Op de prachtige baan van Quinta do Lago aan de Portugese Algarve draaide het EK voor de spelers in de stableford categorie uit op een prachtig toernooi. Het team met Jurgen Boon, Richard Kluwen, Jurjen Engelsman en Frans Harmsen. Zij speelden eerst twee dagen foursome greensomes en op de slotdag singles.
Na de eerste dag was er nog steeds uitzicht op goud. Denemarken had twee slagen voorsprong, Spanje slechts één. Op dag twee leverde Oranje echter iets te veel in ten opzichte van de concurrentie, waarmee het gaat naar het zilver groeide tot vijf punten. Dat kon op de slotdag niet meer worden goedgemaakt. De drie beste scores van Nederland – met een keurige 34 voor Engelsman en 32 voor Boon - waren exact gelijk aan het resultaat van Spanje, dat daarmee tweede werd achter kampioen Denemarken. Nederland eindigde echter ruim als derde.
Medailles

Het strokeplay team had dit keer in het Team Championship een gooi naar de medailles willen doen, maar dat pakte anders uit. Voornaamste reden daarvoor was wellicht het ontbreken van Marcella Neggers. De Nederlands kampioene is professional, en dat was in het verleden nooit een beletsel om te mogen deelnemen aan dit toernooi. Dit keer werd het EK echter voor het eerst georganiseerd door de EGA (European Golfers Association) en die staat het deelnemen van professionals niet toe. Een enorme tegenvaller voor Neggers – overigens de nieuwe bondscoach – en zeker ook voor het team.
Nu weerde het team met Levi Verwoert, Willem-Aart Vlug, Bob Jan Dietrich en Mari Berkers zich kranig, maar de concurrentie in het strokeplay toernooi was sterk. De Spanjaarden en de Fransen gaven elkaar bovenin geen duimbreed toe op de South Course van Quinta do Lago. Uiteindelijk finishten beide teams na drie dagen op een score van , maar was het Frankrijk dat de titel pakte.
Nederland eindigde als zesde op , waarmee Oranje de Duitsers achter zich hield. Dat was mede te danken aan een prachtige ronde van Mari Berkers, die op de slotdag een 76 noteerde.
Bij de coaches heerste vooral tevredenheid. ,,We hebben genoten van dit tweejaarlijkse toernooi. Er is geknokt voor iedere slag. Over twee jaar is het doel twee podiumplaatsen te pakken.’’
Artikel geplaatst op: 16 juli 2017 - 22:31

Gerelateerd

Delen