Oase in het Zeeuwse landschap

Niet bekend met de baan van Oostburg? Da’s geen schande. Het gros van de Nederlandse golfers heeft nooit eerder een bezoek gebracht aan de baan in Zeeuws-Vlaanderen. Maar het wordt daarvoor wel eens tijd. Want de course staat garant voor een amusant rondje golf.

In de uitgestrekte leegte die zo typerend is voor het landschap in Zeeland vormt golfbaan Oostburg een mooie oase. De familie De Vos zorgde voor een fraaie parkachtige omgeving, waarin uiteindelijk achttien prima holes zijn aangelegd. Niet altijd even moeilijk, maar ook zeker niet eenvoudig. Moet ook niet natuurlijk. Wie de moeite neemt naar het uiterste zuiden van Zeeland te rijden, wil dan ook wel een beetje uitdaging treffen.
Nou, daaraan is geen gebrek. Oostburg is weliswaar één van de weinige banen in Nederland die start met een par drie, maar daarna kun je serieus aan de bak. Mooie holes, met veel water, bunkers en lastige greens. Vooral met de schoten naar de green moet je vaak even serieus nadenken. De kortste weg is niet altijd de verstandigste.
Neem daarvoor ook even hole zeven, waar je op de tee zeker niet blind naar de driver moet grijpen. Liever niet zelfs, tenzij je echt nooit meer dan pakweg tweehonderd meter slaat met de langste club in de tas. Dat is namelijk de afstand waarop de fairway van deze dogleg naar links van de green wordt gescheiden door een volwassen waterpartij. Pak een rescue of een ijzer van de tee, dan is met een goed tweede schot deze hole geen probleem.
Nadenken

Zo zijn er meer holes die enig nadenken vereisen. Prima, want dat is voor veel golfers juist een leuke uitdaging. Doe dat bij voorbeeld ook op hole veertien, waar het teeshot over het water moet naar fairway die weer enigszins dwars op de tee ligt. Dat maakt het landingsgebied ineens een stukje kleiner. Of op de zeventiende, een par vijf die beslist niet lang is, maar wel een slimme aanpak vereist. Anders zou je op weg naar de eilandgreen best eens in problemen kunnen komen.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de conditie van Oostburg op dit moment nog niet optimaal is. ,,We werken er hard aan om de baan te verbeteren. Dat proces is nu gaande, maar dat betekent wel dat er in de baan sporen daarvan zijn terug te zien, zoals stroken zand voor de aanleg van meer drainage’’, vertelt Alex de Vos. ,Later dit jaar zijn we daar helemaal klaar mee.’’ Betekent niet dat de baan niet speelbaar is. Integendeel. Want ook met die kleine ongemakken is Oostburg een plezier om te spelen.
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2017 - 12:00

Gerelateerd

Delen