It’s all in the hips!

De vakantie is voorbij, de eerste herfststorm raast door het land en we zijn weer druk. Winter is coming, en dat betekent dat het off-season voor de deur staat. Dé ideale tijd om (terug) van start te gaan met je training. En ik zorg ervoor dat jij fit en sterk aan je nieuwe seizoen begint. Want ik ben op een missie. Een missie om een sterke en fitte golfgemeenschap te bouwen. En ik nodig jou uit!
Golf is een spel dat wereldwijd wordt gespeeld door meer dan 55 miljoen mensen en statistieken tonen aan dat veel golfblessures resulteren in een gedwongen afwezigheid van minstens een maand. Daarnaast is lage rugpijn de grootste killer in amateur golf. Golfers stoppen niet met golfen omdat ze geen tijd of geld meer hebben. Golfers stoppen omdat ze pijn hebben, en na een jaar met ibuprofen te hebben gespeeld, dat uiteindelijk opgeven omdat ze geen plezier meer beleven in het spelletje. Dat is behoorlijk shocking, en zonde. En de gevolgen zijn enorm.
Heupmobiliteit
Caddie Chubbs zei het al in de film Tin Cup: It’s all in the hips. En Chubbs had gelijk. Tijdens de golfswing wordt de heup blootgesteld aan een hoge snelheid van interne en externe rotatie. Vertaling: Je heupmobiliteit bepaalt grotendeels of jij dus ’door je swing kunt draaien’. Misschien heb je honderden drills met je pro geprobeerd om je heupen te controleren tijdens de swing. Honderden uren heb je geoefend op de driving range maar nog steeds heb je geen controle over je bekken. Ooit gedacht aan een fysieke screening waarbij er gekeken wordt naar jouw lichaam, en niet direct naar de swing? Je kunt deze winter nog zo’n goed technisch programma hebben, als je de basis (jouw lichaam) vergeet van je golfswing, dan kom je helaas niet verder. En sla je dus uiteindelijk ook nooit verder.
Een beperkte heupcontrole en mobiliteit wijst niet alleen op foute swing karakteristieken. Het wijst ook op een verhoogd risico van onderrug klachten door onder andere zwakke core en bilspieren. Ook strakke hamstrings evenals spanning in de bovenrug en nek kunnen mede de oorzaak zijn. Als gevolg hebben golfers een groter risico op heup- en lage rugblessures die voortvloeien uit de grote rotatie van de swing.
Risico
Het risico op deze blessures word ook vergroot door hoge stress-situaties, overgewicht, lang in één houding zitten of blijven, en plotselinge hevige inspanning verrichten. Hm… volgens mij is dit het beeld van de gemiddelde amateurgolfer. Drukke zakenman, hard werken op kantoor achter de computer, lange reistijden in de auto of vliegtuig, te weinig slaap en al te vaak fastfood. En op zondagochtend zonder enige warming-up en met een paar kopjes koffie de baan in.
En ik hoop echt dat ik het mis heb. Ik hoop dat er juist veel meer golfers bewust bezig zijn met het onderhouden en versterken van hun lichaam. Dat er veel meer golfers kiezen voor de juiste persoonlijke begeleiding en consequent met hun fysieke en technische coach aan de slag gaan. En dat veel meer enthousiaste golfers de kracht van een specifiek fysiek programma ervaren.
Pijnstillers
Daarnaast hoor ik helaas vaak verhalen van golfers die met rugklachten bij de dokter zijn geweest en niet doorverwezen worden naar een fysiotherapeut of trainer. Integendeel, ze krijgen het advies om pijnstillers te nemen en het ’af te wachten’. Geen wonder dat golfen een pijnlijke, dramatische en frustrerende beleving wordt terwijl de meeste amateurs juist golfen voor de ontspanning in de natuur. Men kiest ook vaak bewust voor golf om lekker in beweging te zijn of komen. Hoe ironisch.
Mijn pleidooi is luid en duidelijk: breng jezelf in beweging! Met de juiste persoonlijke begeleiding door middel van een fysiek programma dat jouw lichaam ondersteunt, voorkom je blessures, verbeter je je golfspel, en heb je plezier op de lange termijn! En wellicht verlies je zelfs gewicht. Want laten we eerlijk zijn, wie wilt zich niet strakker, fitter en energieker voelen op en rond de golfbaan?!
Liesbeth
Benieuwd hoe jij je deze winter kunt voorbereiden op het nieuwe seizoen? Kijk dan op www.lpgolfperformance.nl of mail info@lpgolfperformance.nl
Artikel geplaatst op: 25 september 2017 - 14:50

Gerelateerd

Delen