Nuchtere Fries oefent gekke liggingen in eigen wijk
‘Shortgame ligt mij het beste’

Hij is een allround sporter. Voetbal, tennis, tafeltennis; met een bal kan hij heel goed uit de voeten. Aangestoken door zijn vader Jaap, nam hij golfles en liet hij tafeltennis vallen. Maar het was zijn moeder Sjoukje met wie hij de beginnersclinic deed. Op de golfbaan was hij meteen in zijn element, ook erbuiten. Golfshop Sporthaantje had al snel zijn hart gestolen.
Stefan Trip met zijn pro Martin Wedema op De Groene Ster. ,,Met hem maak ik mijn swing op en top.''

Sporthaantje? Dat is de golfshop in mijn woonplaats Drachten. Ik golf nog niet zo heel lang, maar ik was gelijk geïnteresseerd in materiaal, zoals ijzers, houtjes en drivers. Op internet zocht ik dingen op, zoals de loft van de club, het gewicht, wat voor shafts. Hoe hard sla je met welke club, wat is de invloed van het materiaal? Ik heb me inhoudelijk verdiept. Heel veel Youtube filmpjes gekeken. Ik help regelmatig bij Sporthaantje. Dat is ontzettend leuk, vooral met mijn collega’s. Ik heb zelfs laatst mijn eerste golfset verkocht. Daar ben ik heel trots op.
Wat voor set? Een set nieuwe Mizuno JPX 900 ijzers. Een hele mooie set. Het is hartstikke leuk om iemand uit te leggen waarom een bepaalde club geschikt is. Sporthaantje heeft zo’n groot assortiment, waardoor we verschillende clubs kunnen testen en vergelijken.
Vanwaar die interesse voor het inhoudelijke? Het technische aspect heeft mij altijd geïnteresseerd. Ik ben benieuwd hoe iets in elkaar zit en waarom het zo werkt. Ik studeer HBO bouwkunde en dat sluit heel goed aan op mijn interesse. Ik wil ook graag technisch weten hoe een swing in elkaar zit.
Hoe is jouw swing? Ik heb een licht vlakke full swing, soms een kleine beetje een overswing. Met een goed ritme en meestal met een draw. Ik sla van binnen naar buiten. Ik heb vertrouwen in mijn ijzers en houtjes, maar mijn short game ligt mij het beste. Chippen heb ik mij vooral eigen gemaakt in mijn eigen wijk.
In je eigen wijk? Ja, bij mij om de hoek. Daar zijn een paar veldjes met bomen. Heb ik eerst precies uitgemeten wat de afstand is tussen de bomen op het veldje. Met mijn wedges ging ik dan slaan zodat de bal precies voor de boom terecht kwam. Gekke liggingen heb ik daar uitgeprobeerd, heuveltjes of bulten in het gras. Ik heb mijn vader ook weleens meegenomen en dan chipten we samen. Maakten we er een wedstrijdje van.
Nog meer gekke liggingen tegengekomen? Tijdens de vakantie heb ik met mijn vader gegolfd in de bergen in Oostenrijk. Prachtig met geweldige hoogteverschillen. Ongelooflijk mooi. Het tegenovergestelde van Friesland. Vlakker kan het hier gewoon niet. Friesland is een geval apart. Onze provincie heeft als enige in Nederland een eigen taal. Pake, de vader van mijn moeder, was een Fries.
Pake? Pake betekent opa in het Fries. Pake, mijn opa, is drie en een half jaar geleden overleden. Wij hadden een hele sterke band. Als hij ziek was, was ik ook ziek. Toen hij overleed kon ik een week niet naar school. Maar daarna heb ik mezelf herpakt en ging ik verder, vooral op de golfbaan.
'Tiger Woods vind ik
echt heel bijzonder'

Hoe deed je dat? Door heel veel te trainen en veel te spelen. Ik stopte alles in golf totdat ik rust kreeg. Het was fijn om te trainen en om lekker in de buitenlucht te zijn. Doordat Pake was doodgegaan, heb ik geleerd om dingen los te laten. Mijn spel werd beter, mijn handicap ging omlaag. In vier jaar tijd ben ik naar handicap 3.4 gegaan. Ik heb nog steeds het idee dat Pake meekijkt.
Welke hole is de mooiste op De Groene Ster? Hole 18 vind ik het leukst. Het is een par 4 van ongeveer 400 meter en heeft een scherpe dogleg naar rechts, carry 250 meter. Rechtdoor slaan is voor mij geen optie. Het is een geweldige uitdagende hole naar het clubhuis, omdat je een heel stuk kunt afsnijden. Je moet het wel goed doen anders lig je tussen de bomen. Mijn vader en ik spelen veel samen. Met mijn moeder ben ik ooit begonnen met golfen. We deden tegelijk een clinic.
Wie leert je goed te spelen? Martin Wedema, hij is mijn pro. Met hem maak ik mijn swing op en top. Ik leer goed course management en hoe ik mijn eigen fouten kan oplossen. We zijn ook bezig met een heel strak shortgame plan.
Chippen of putten? Ik hou van allebei, maar het meest van putten. Het is mijn sterkste punt. Ik lees graag de green. Als ik dat gedaan heb, is er veel vertrouwen in mijn stroke. Ik heb een lekkerder gevoel na een lange uitgeholde putt dan na een hard geslagen drive.
Voor wie heb je bewondering? Dustin Johnson om de afstanden die hij kan slaan en het spel dat hij neerzet. Maar Tiger Woods vind ik echt heel bijzonder. Hij heeft het fysieke gedeelte op de kaart gezet bij golf. Ik bewonder hem omdat hij zoveel grote toernooien heeft gewonnen. Maar ook om de ijzers die hij kan slaan, zo ongelooflijk goed.
Welke Tour wil je spelen? De European Tour en de Amerikaanse PGA Tour. Ik zou ook heel graag de Masters op Augusta winnen. Een nuchtere Fries in de golfsport is altijd handig. Als ik in Amerika zou wonen, neem ik het liefst mijn familie mee. En ze hoeven heus niet altijd voor mij te koken. Want ik maak graag een biefstukje met verse groenten voor iedereen klaar.
Artikel geplaatst op: 24 oktober 2017 - 16:08

Gerelateerd

Delen