Qualifying School

In de afgelopen editie heb ik het gehad over de flow en wat er gebeurt als je het verliest. Dit was voor mij duidelijk het geval in het KLM Open. Maar ik had er geen tijd voor om hier stil bij te blijven staan, want de Qualifying School stond voor de deur, het kwalificatietoernooi voor de European Tour. Geregeld krijg ik de vraag hoe dat precies in zijn werk gaat. Ik zal hier proberen in het kort uit te leggen hoe dit in elkaar zit.
De Q-School, zoals het toernooi kortweg wordt genoemd, is verdeeld in drie verschillende rondes. Elke ronde heeft zijn eisen om te mogen meedoen. De eerste ronde is open voor inschrijvingen van zowel professionals als amateurs. Je kan je inschrijven op acht verschillende banen die over vier verschillende weken worden gespeeld. Je mag zelf kiezen op welke baan je speelt, zodat het goed in je schema past of dat het type baan je goed ligt. In deze ronde gaat twintig procent van het veld door, dus van honderd spelers die starten, bereiken er twintig de volgende ronde.
Kwalificeren

De tweede ronde mag je alleen spelen als je je kwalificeert via de eerste ronde, of doordat je hiervoor al gekwalificeerd bent door onder andere de top vijf van een satelliettour te halen voor einde inschrijvingsdatum van de Q-School. Ook zie je hierin spelers van de Challenge Tour die niet direct naar de Final Stage mogen.
In tegenstelling tot de eerste ronde wordt de baan waarop je speelt door deTour bepaald. Deze ronde wordt gespeeld in Spanje op vier banen in toernooien die gelijktijdig worden afgewerkt. Bij deze fase gaat ook ongeveer twintig procent van de spelers per baan door.
De derde fase wordt de Final Stage genoemd . Deze wordt gespeeld op Lumine Golf Club in Spanje. Hierin verschijnen spelers die geplaatst zijn via de tweede fase van de Q-School, die vanuit de Challenge Tour komen, en spelers die hun kaart op de European Tour niet hebben kunnen behouden. De wedstrijd wordt gespeeld op twee banen omdat er bijna tweehonderd golfers aan meedoen. Na vier ronden is er een cut. Daarna speel je nog twee ronden, waarna de beste 25 spelers een kaart verdienen voor de European Tour, en de rest een kaart voor de Challenge Tour.
Moeilijk

De route is erg lang en moeilijk, zeker omdat er steeds meer spelers bij komen die hoger hebben gespeeld of al op de European of Challenge Tour uitkomen. Dit maakt het een lange weg en ook moeilijk maar zeker een uitdaging om je zo te plaatsen voor de European Tour.
Dat was de uitleg. Nu kan ik melden dat ik mezelf heb geplaatst voor de tweede fase. Ik heb gespeeld op de baan van Hardelot Les Pins. Deze baan in Frankrijk bevindt zich in een mooi bosrijk gebied. De baan is niet te lang, maar best smal op sommige plaatsen. Mijn spel was goed. Ik had voldoende birdiekansen en met zeven onder par was het meer dan voldoende om mij te plaatsen.
Met een gedeeld achtste plek kan ik me met een goed gevoel voorbereiden op de tweede fase, die van 3 tot 6 november wordt gespeeld. En wie weet kan ik me kwalificeren voor de Final Stage. Die staat van 11 tot en met 16 november op de kalender.
Als het tijd is voor de volgende editie heb ik die tweede ronde gespeeld. Dan gaan we terugkijken op het seizoen en vooruitkijken naar het volgende.
Fernand
Artikel geplaatst op: 18 oktober 2017 - 10:01

Gerelateerd

Delen