Martijn & Jan Kees

Hi Jan Kees,
Het handicapsysteem gaat op de schop. Helemaal uitgewerkt is het nog niet, en het moment van invoeren evenmin, maar dat er wat gaat veranderen is duidelijk. Of het nieuwe systeem 'betere' handicaps op gaat leveren laat ik maar in het midden, maar ik kan wel wat kanttekeningen plaatsen of vragen stellen.
Zo is het aantal kaarten op basis waarvan het gemiddelde straks berekend wordt, zó hoog dat het voor heel veel golfers een eeuwigheid zal duren voor dat aantal rondes bereikt is. Daarbij is de vraag gerechtvaardigd in hoeverre het mensen daadwerkelijk zal stimuleren om meer qualifying rondes te spelen. Heeft immers niet het gros van de Nederlandse golfers al jaren handicap 54 en doet het leeuwendeel van hen daar helemaal niets aan? Het lijkt me sterk dat deze golfers door het makkelijker te maken om een q-rondje te spelen ineens wel hard aan hun spel gaan werken.
Er kan uit bovenstaande maar één vraag rollen en dat is natuurlijk wat jij er allemaal van vindt. Is het een verandering ten goede of is het veel kabaal om weinig? En hoeveel qualifying rondjes hoop jij dat mensen per jaar af gaan werken?
Tot de volgende ronde,
Martijn
Beste Martijn,
De Royal and Ancient en de United States Golf Federation hebben voor een oplossing gekozen die naadloos aansluit bij het America First van de bewoner van het Witte Huis: we gaan – met was kleine aanpassingen – in feite naar het Amerikaanse systeem. In 2020 moet dat nieuwe WHS worden toegepast.
'Geen nood’, roept de European Golf Association. ‘Want je kunt nog gewoon stableford blijven spelen.’ Maar toch kun je er op rekenen dat er in de loop van volgend jaar tal van berichten door de NGF worden verstuurd.
De R&A en de USGA richten hun pijlen verder op de lengte van de drives van die paar honderd topspelers. Ik zou zeggen dat golf een groter probleem heeft dan de noodzaak van een uniform handicapsysteem en de vraag of pro’s hun drives te ver slaan. De sport heeft een allesbehalve positief imago. Twee procent van onze bevolking – de actieve golfers – vindt het een prachtige sport. Een paar procent overweegt ook te gaan golfen en de rest heeft nog steeds het aloude (voor)oordeel: niet spannend, niet actief genoeg, voor oude mannen en milieuvervuilend met al die pesticiden.
Jij en ik weten dat dit niet waar is. Maar de R&A en de USGA houden zich liever bezig met spreadsheets vol getallen. Alsof dat wat oplost.
Op naar een mooi voorjaar.
Jan Kees
Artikel geplaatst op: 24 maart 2018 - 08:13

Gerelateerd

Delen