Bootsma en Weber beste amateurs

Soms dringt zich wel eens de vraag op wie nou eigenlijk de beste amateurgolfers van Nederland zijn. Eigenlijk is het beste middel om die vraag te beantwoorden de WAGR, oftewel de World Amateur Golf Ranking. Dan blijk dat het antwoord luidt” Philip Bootsma en Dewi Weber.

Philip Bootsma is de hoogst gerangschikte Nederlander op die internationale lijst van topamateurs. De speler van Houtrak bezet op moment van schrijven precies de tweehonderdste plaats, met als laatste resultaat zijn eindklassering in het Italiaans amateurkampioenschap.
Bootsma wordt gevolgd door Koen Kouwenaar, die op plaats 257 de eerstvolgende Nederlander is. De speler van Best staat precies twee plaatsen hoger dan Vince van Veen, lid van de Goyer. Pierre Verlaar (306) en Stan Kraai (395) maken de Nederlandse top vijf vol.
Zestiende

Bij de dames is Dewi Weber onbetwist de beste speelster. De in Amerika studerende en spelende Weber vinden we terug op de zestiende plaats in het mondiale veld, en dat is natuurlijk een prachtige klassering. Achter Weber volgt het Pan-duo Zhen Bontan en Romy Meekers. Bontan op plaats 101, Meekers op 107. Ruim daarachter completeren Roos Haarman (486) en Pasqualle Coffa (514) de top vijf.
De mondiale nummer één bij de vrouwen is de Amerikaanse Lilia Kha-Tu Vu. Bij de mannen mag de Chileen Joaquin Niemann zich al bijna een jaar de beste amateur van de wereld noemen. Hij bezet die plek als sinds mei 2017.
Punten verdienen

Hoe werkt dat nou, die wereldranglijst voor amateurs? Je kunt immers niet tellen in verdiend prijzengeld. Eigenlijk is het best eenvoudig. Aan toernooien worden categorieën gehangen die gerelateerd zijn aan de sterkte van het deelnemersveld. In al die categorieën zijn punten te verdienen, de meeste uiteraard in de sterke categorie. Een speler neemt die verdiende punten mee naar de ranking, waar het gemiddelde van al die verdiende punten je plaats op de ranglijst bepaalt.
Grootste probleem is over het algemeen om een plaats op de WAGR te verdienen. Daarvoor moet je namelijk in de top eindigen van een toernooi dat meetelt, en afhankelijk van de sterkte ook nog eens winnen, of top twee, top vier, top acht of top zestien spelen. Sta je eenmaal op de WAGR, dan telt toernooi mee. Anders dan in veel andere gevallen in topsport is er komen in dit geval dus moeilijker dan er blijven.
Nederland is bij de dames met 21 speelsters vertegenwoordigd in de WAGR. Bij de heren zijn dat er 37. Martijn Broere sluit daar de rij als het gaat om Nederlandse spelers. Hij staat genoteerd op plaats 5865. Bij de dames is Siene Dresselhuys de hekkensluiter, op plaats 2511.
Artikel geplaatst op: 08 april 2018 - 09:00

Gerelateerd

Delen