Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,
Dit is het laatste jaar dat de Majors - bij de mannen - in de volgorde worden gespeeld zoals we die zo enorm gewend zijn. Met ingang van 2019 hebben we er vanaf april elke maand één: april – Masters, mei - PGA Championship, juni - US Open, juli - The Open. En dat omdat de Amerikaanse PGA Tour in september met zijn play-offs niet langer wil concurreren met football (NFL en college) en de slotfase van het honkbalseizoen. Daarom moet het PGA Championship wijken.
Dat gaat vanaf 2019 gevolgen hebben voor tal van andere wedstrijden op de kalender van de PGA Tour en mede daardoor moet ook de Europese Tour gaan schuiven. Want het grote geld van de Amerikanen is belangrijker dan wat 'wij' kunnen presenteren.
Wat denk je: raken we daar snel aan gewend? Of is het zo dat we na The Open in een sportief zwart gat vallen? Zal de aandacht voor golf vanaf augustus 2019 drastisch afnemen? Gaat dat - zeker in Europa – sponsoren kosten? Of denk je dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend?
Groet,
Jan Kees
Hi Jan Kees,
Het grote geld regeert, meer misschien nog wel dan het ooit deed. Daar zitten voldoende kwalijke kanten aan, maar dit lijkt me er een waar we – je zegt het zelf niet voor niets – vast snel aan gewend zullen zijn.
Het heeft ook wel wat. Vier maanden op rij een Major, in plaats van dat gat tussen The Masters en het US Open. Al kan je daar net zo makkelijk tegenin brengen dat je straks dus acht Majorloze maanden hebt, en dat is inderdaad wel érg lang. Het wordt zaak de overige toernooien zo te verdelen dat de aandacht niet verslapt en daar liggen misschien juist wel weer kansen voor Europa.
Als de Amerikaanse Tour nog vroeger tot een climax komt, zijn de grote sterren misschien – mits met een zak geld gewapperd wordt natuurlijk – sneller bereid de oversteek naar deze kant van de oceaan te maken. Dan wordt BMW PGA Championship in september misschien wel weer écht een toernooi waar alle toppers bij aanwezig zijn. En wat te denken van het KLM Open? Alles hangt af van de plek waar 'we' terecht komen, maar voor hetzelfde geld gaan we er op vooruit. De soep is heet, maar het glas dat er naast staat halfvol. Althans, tot het tegendeel bewezen is.
Groet, Martijn
Artikel geplaatst op: 09 april 2018 - 10:45

Gerelateerd

Delen