Grootste jeugdtalenten komen half juli weer naar Toxandria
Dutch Junior Open vol toppers

Uit de hele wereld stromen aanmeldingen weer binnen voor het Zwitserleven Dutch Junior Open. Het grootste en sterkste jeugdtoernooi van Nederland is populair bij de grootste talenten uit de golfsport.
Koen Kouwenaar.

Er moeten voor de komende editie van het Dutch Junior Open – van 18 tot en met 21 juli op golfclub Toxandria bij het Brabantse Molenschot – weer jonge golfers teleurgesteld worden. Het aantal inschrijvingen overtreft namelijk opnieuw het aantal beschikbare plaatsen. Zóveel toptalenten willen namelijk al jaren de reis naar Toxandria ondernemen.
Kijk alleen maar naar vorig jaar. Winnares bij de meisjes werd Atthaya Thitikul. De Thaise tiener verpletterde de concurrentie en is inmiddels hard op weg naar de top van het vrouwengolf. Kort voor haar optreden in Molenschot won ze al eens op de Ladies European Tour – met veertien jaar de jongste winnares ooit – en daarna plaatste ze zich zelfs voor enkele Majors.
Succesverhalen

Het verhaal van Thitikul is slechts één van de succesverhalen van het Dutch Junior Open, dat veel meer grote sterren op de bosbaan in actie zag. Zoals Danny Willett, de Engelsman die uiteindelijk zelfs nog de Masters won. Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts, Martin Kaymer, Joost Luiten; allemaal speelden ze op Toxandria. Maar lang niet allemaal waren ze ook daadwerkelijk succesvol.
Het rijtje winnaars toont soms heel andere namen. Zeker, Colsaerts zegevierde twee keer. Maar dat deden ook Tim Sluiter, Ralph Miller en Michael Kraay. Daarna waren er nog nieuwe sterren als Thomas Detry en Francesco Laporta die het toernooi op hun naam schreven en de traditionele beloning incasseerden: een startbewijs voor het KLM Open.
Schreefel

Bij de dames staat de naam van Dewi-Claire Schreefel met gouden namen bijgeschreven in de boeken van Toxandia. Schreefel won tussen 2001 en 2005 maar liefst vijf keer op rij, voordat ze werd afgelost door Christel Boeljon. De Engelse Lauren Taylor, nu speelster op de Ladies European Tour, won ook drie maal. Daarna brak een Aziatische periode aan, slechts in 2016 doorbroken door de Nederlandse Zhen Bontan.
Aan topspelers dus nooit een gebrek op Toxandria, en dat zal nu niet anders zijn. Mark van Langeveld, voorzitter van het Dutch Junior Open, ziet de grote belangstelling met genoegen aan. ,,De top van de internationale jeugd golfwereld heeft zich weer bij ons ingeschreven en daar zijn we blij mee. We kijken opnieuw uit naar een kwalitatief hoog toernooi. Er hebben zich spelers van meer dan dertien nationaliteiten ingeschreven. Het bijzondere is dat, na enkele jaren van afwezigheid, ook de Schotse jeugdselectie aanwezig zal zijn.’’
Selectiewedstrijden

Er hebben zich inmiddels meer dan 120 jongens en meisjes in de leeftijd tot 21 jaar officieel aangemeld. De verwachting is dat er de komende weken nog meer dan 30 inschrijvingen van buitenlandse spelers volgen. ,,Deze laatste dertig moeten in hun eigen land eerst nog door de nationale bonden georganiseerde selectiewedstrijden spelen om te worden afgevaardigd naar het Dutch Junior Open’’, weet Monique Beukers van de organisatie. ,,Het is natuurlijk heel mooi dat bonden eerst al moeten selecteren om te bepalen wie er in je toernooi mogen spelen.’’
Begin juli zal er door het organiserende comité van het DJO op basis van noteringen op de World Amateur Golf Ranking (WAGR), de European Golf Ranking (EGR) of op basis van handicap een officiële lijst van spelers en speelsters opgesteld worden. De Nederlandse jeugdspelers Kiet van der Weele, zeventiende op de EGR met handicap .3, Mike Korver (.5), Koen Kouwenaar (.3) en Timo Thans (.9), maar ook de succesvolle Nederlandse speelsters Lauren Holmey (.3) en Anouk Sohier (.0) zijn vanaf 18 juli van de partij en dingen mee naar wildcards voor het KLM Open en het South African Women’s Open.
Toptalent

Ook uit het buitenland vanzelfsprekend sterke spelers. De uit Engeland afkomstige Joseph Long (.5) is een grote kanshebber; hij staat maar liefst 547e op de WAGR. Verder komt er uit China ook een toptalent, Li Linqiang, pas 14 jaar oud met handicap .8, en uit Duitsland komt Tim Tillmans (.0).
Het is de moeite waard het Zwitserleven Dutch Junior Open te bezoeken, dat zal duidelijk zijn. Op Toxandria zie je de toppers van de toekomst. Van Langeveld: ,,Wij hopen dat alle golfliefhebbers uit de regio maar ook uit Nederland deze dagen komen genieten van dit bijzondere internationale golftoernooi. Toegang is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.’’
Artikel geplaatst op: 30 juni 2018 - 09:05

Gerelateerd

Delen