KLM Open zonder herstellende Joost Luiten
Genieten! Maar van wie?

Het 99e KLM Open wordt best wel een vreemde editie. Altijd hebben ‘we’ immers wel iemand gehad om voor te juichen, maar met de absentie van de herstellende Joost Luiten en een gebrek aan andere echte toppers uit eigen land ligt dat anders. Zeker, het KLM Open wordt van 13 tot en met 16 september genieten. Maar van wie?
Geen Joost Luiten dit jaar in het KLM Open, en dat is absoluut even wennen.

Joost Luiten is natuurlijk al jaren de blikvanger van de Nederlandse golfsport. Luiten staat in ons land op eenzame hoogte. Hij is de enige Nederlander met speelrecht op de European Tour, vaste gast in de mondiale top honderd én natuurlijk tweevoudig winnaar van het eigen KLM Open. Dat toernooi is voor de vaderlandse golfliefhebbers bij uitstek de gelegenheid om Luiten in actie te zien.
Maar niet dit jaar. Het verhaal van Luiten mag bekend zijn. Slepende polsblessure, die uitmondde in een operatie en een revalidatie van enkele maanden. Er ging meteen een streep door het KLM Open, dat daarmee beroofd is van de grootste publiekstrekker.
Besseling

De man die achter Luiten – en vorig jaar zelfs ruim vóór Luiten – de laatste jaren uitblinkt in het KLM Open is Wil Besseling. Sterker, de boomlange Noord-Hollander is de enige die al vijf jaar lang de cut haalt, met zijn knappe twintigste plek van vorig jaar als fraai hoogtepunt. Daarmee zou Besseling een mooi alternatief zijn voor Luiten.
Maar ook Besseling ontbreekt. De man uit Schellinkhout is bezig aan een goed seizoen op de Challenge Tour, waar hij nog uitzicht heeft op promotie naar het hoogste niveau. Daarom zit Besseling in een flinke spagaat. ,,Het KLM Open wordt exact gelijktijdig gespeeld met het Kazakhstan Open, één van de meest lucratieve toernooien in het seizoen van de Challenge Tour. Ik kan het me niet permitteren dat toernooi te laten lopen, ook al doet dat me vreselijk veel pijn. Ik speel altijd met heel veel plezier het KLM Open’’, vertelt Besseling.
Als het om de Nederlanders gaat, wordt dan de spoeling al een stuk dunner. Daan Huizing kan het, zeker. Maar is ook goed bezig op de Challenge Tour, en het is aannemelijk dat hij dezelfde afweging maakt als Besseling. Hetzelfde geldt voor Darius van Driel, die met een overwinning op de Challenge Tour op zak ook ineens hoge ogen gooit.
Jonge honden

Dan moet het KLM Open het dit jaar vooral hebben van jonge en gretige spelers die zichzelf willen profileren op de European Tour. Jonge honden, hongerig naar een eerst succes. Da’s een rol dit niet nieuw is voor het KLM Open, dat in het verleden voor veel grote spelers een serieuze opstap was naar de top. Zie Romain Wattel vorig jaar, de Fransman die op The Dutch ineens doorbrak en dit jaar zijn titel verdedigt. Dat seizoen van Wattel loopt nog niet helemaal naar wens, maar wie weet wat de terugkeer naar Spijk losmaakt.
Verder natuurlijk veel geweldige golfers. Kiradech Aphibarnrat, de fenomenale Thai. Of de Deen Thorbjørn Olesen, de Spanjaard Rafa Cabrera Bello of de Zuid-Afrikaan Brandon Stone.
Wie er precies naar The Dutch komen, blijft echter afwachten. Hoe mooi het toernooi ook is, voor de echte toppers legt het evenement te weinig gewicht in de schaal. Zij maken makkelijk andere keuzes.
Artikel geplaatst op: 09 september 2018 - 09:06

Gerelateerd

Delen