Temperamentvolle Philip van Oosten geeft nooit op
‘Ik maak weinig fouten’

Hij heeft handicap 18, is negen jaar en werd deze zomer gedeeld zevenentwintigste van de 152 deelnemers bij het US Kids World Championship in Pinehurst. Als Philip van Oosten ouder is, wint hij graag het KLM Open. Anne van Dam is zijn voorbeeld, maar zijn grootste held is Tiger Woods. Wie hij nog meer goed vindt? Vitesse, de beste voetbalclub van Nederland.
Philip van Oosten: ,,Ik kan erg driftig zijn. Als ik boos ben krijg ik een rood hoofd en kijk ik echt boos.''

Zit je ook op voetbal? Ja, ik speel bij VV Bennekom. Voetbal is hartstikke leuk omdat het een teamsport is. Je staat met elkaar op het veld en probeert goed te spelen en te scoren. Ik vind het ook lekker om te rennen. Ik ben als aanvallende middenvelder heel actief. Ik ben fan van Vitesse, de beste voetbalclub van Nederland.
Hoe sterk ben jij als golfer? Heel sterk, Ik geef nooit op en ben hard voor mezelf. Soms ben ik aanvallend, maar ik denk altijd goed na voor een schot. Ik hou gelukkig erg van trainen, dus dat doe ik ook vaak en veel. Ik kan uren oefenen en vergeet soms gewoon de tijd. Ik onthoud ook altijd de banen waar ik heb gespeeld.
Wat is jouw homecourse? De Rosendaelsche. Mijn golfclub heeft de mooiste par 3 van Nederland: hole 16. De hole is heel mooi als je boven op de tee staat. Hij loopt van boven naar beneden. Er is veel heide. Je moet oppassen want het is moeilijk om uit de rough te komen en er zijn twee bunkers. Ik sla af met een ijzer zeven of zes. Dat hangt af van de wind. Ik maak er vaak een birdie.
‘Anne van Dam kan
super ver slaan’
Kan je goed putten? Putten vind ik het moeilijkst van golf, ook al vind ik lange putts heel leuk. Als ik slecht sta te putten, ga ik naar Menno Pelk. Hij is mijn putting trainer. Ik moet mijn handen wat lager op de grip vasthouden, zegt hij. Ik wil altijd veel oefenen. Thuis oefen ik ook vaak op mijn putting mat op zolder.
Ben je wel eens boos na een slechte putt? Ja, ik kan erg driftig zijn. Als ik boos ben krijg ik een rood hoofd en kijk ik echt boos. Het gebeurt ook wel eens dat ik huil als ik boos ben. Ik kan er niet tegen als ik niet goed speel en geen birdies maak. Ik ben nog jong en ik wil veel leren. Met golf leer ik van mijn pro’s John Boerdonk en Menno Pelk dingen over mijn swing, stroke en grip, maar ook over hoe je moet nadenken in de baan. Ze zijn duidelijk en streng. Je kan met ze lachen, behalve als ik van ze win met wedstrijdjes.
Lijk je op Tiger Woods? Dat zou ik wel willen. Tiger Woods is de beste golfer van de wereld. Sommige golfers kunnen heel ver slaan, andere golfers kunnen goed chippen en putten. Tiger kan alles goed. Hij is sterk en heeft veel meegemaakt. Hij is weer terug op de tour terwijl heel veel mensen zeiden dat hij dat niet kon.
Wat is je lievelingsclub? Ik sla graag met mijn driver, omdat ik houd van ver slaan. Op dit moment sla ik rond de honderdtachtig meter. Mijn drives gaan ver als ik het vergelijk met kinderen van mijn leeftijd. Ik speel vaak goed als het erop aankomt. Mijn ijzer zeven is ook een club waar ik veel mee sla. Mijn kijker gebruik ik veel, ook al sla ik op gevoel. Mijn voordeel is dat ik weinig fouten maak.
Golft de rest van de familie ook? Mijn vader golft heel goed, hij slaat ver, maar niet altijd recht. Mijn vader kan wel ontzettend goed putten. Mijn zus Emma golft ook. Ze hockeyt heel goed en ze traint veel. Mijn moeder golft weinig, maar ze kan het wel heb ik gemerkt.
Hoezo? Laatst speelde ik met haar een rondje en maakte ze een eagle op hole vier. Dat is toch behoorlijk goed.
Van welk toernooi droom je om te winnen? Ik zou meerdere toernooien willen winnen, zoals het groene jasje van de Masters. Maar het lijkt me heel gaaf om op het KLM Open eerste te worden. Het is een Nederlands toernooi en dan komen er veel mensen kijken die je kent. Ik hoop op het KLM Open op de Dutch want op die baan heb ik nog niet gespeeld. Het is leuk om de overwinning te vieren met mensen die je kent die dan op de baan zijn.
Ga je dit jaar ook naar de KLM Open? Ja, we gaan met een hele bus van de Rosendaelsche, met mijn vrienden Sweder, Lars, Paul, Loek en Epsilon. Vorig jaar op het KLM Open kon ik dicht bij de spelers komen, zodat ik alles goed kon bekijken. Ik vond het heel mooi om te zien hoe de pro’s zich concentreren op hun bal, of het nou een putt of een teeshot is. Helaas doet Joost Luiten niet mee, die is ook erg goed. Wij hebben op onze club Anne van Dam. Zij speelt op de LPGA Tour. Ze kan super ver slaan en is een hele goeie golfster. Zij kan zich ook goed concentreren op de bal.
Gaat Anne ook mee in de bus naar het KLM Open? Nee, ze gaat niet mee, maar ze heeft wel beloofd een rondje met mij te lopen. Ik hoop dat ze dat niet is vergeten.
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 09:29

Gerelateerd

Delen