Gedreven Zhen Bontan leert van andere sporters
‘Sport en maatschappij hebben elkaar nodig’

Haar zusje Xira heeft de zwarte band karate, haar vader kookt en bedenkt gezonde gerechten, haar moeder is haar grootste fan en altijd aanwezig bij wedstrijden. Zhen Bontan, talentvolle golfster van Utrechtse Golfclub de Pan is mentaal sterk, gedreven, gefocust en heeft een duidelijke visie op sport. Naar golf kijken op tv doet ze weinig. Ze leert liever van andere sporters die ze volgt. Als verwoed lezer verslindt ze biografieën.
Zhen Bontan: ,,Je kunt niet te lang in emoties blijven hangen.''

Wat lees je op dit moment? ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derxks. Dat is een interessant boek. Hij schrijft bijvoorbeeld dat we allemaal te veel spullen hebben. Wat gebruik je nou eigenlijk? Het is net als met golfspullen. Je hebt van alles mee, clubs, tas, trainingsmateriaal. Maar vaak gebruik je maar een paar dingen. Pas geleden heb ik de biografie van kickbokser Rico Verhoeven gelezen. Ik wilde weten welk traject hij heeft gevolgd om zo ver te komen. Hij focust onder andere op conditie.
Is het leuk over anderen te lezen? Ja, ik vind het heel fijn. Ik leer van andere topsporters. De biografie van Bibian Mentel ‘Kutkanker’ is een geweldig boek. Bibian is paralympisch kampioen snowboarden. Ze kreeg negen keer kanker. Zij heeft laten zien dat je je kansen moet benutten op het juiste moment, ook als je kanker hebt. Hoe zij in het leven staat, vind ik bijzonder. Ze betekent veel voor de paralympische sport. Epke Zonderland heeft twaalf jaar gedaan over zijn studie geneeskunde omdat hij koos om er naast te turnen. Dat interesseert mij. Sport en maatschappij liggen dicht bij elkaar, ze hebben elkaar nodig.
Hoezo? Bedrijven hebben topsporters nodig. Topsporters leggen een traject af naar het eindresultaat, net als een bedrijf. Er wordt geëvalueerd over de resultaten. Bedrijven zijn vaak te veel bezig met het eindresultaat, maar je moet kijken naar de weg er naartoe. Heb ik genoeg gedaan, heb ik het juiste gedaan, hoe kan het beter? Als je golft ben je voortdurend bezig jezelf te verbeteren. Als ik een bepaald doel heb met een training, kijk ik na een paar weken of het beter geworden is wat ik doe. Als dat niet zo is, moet je eerlijk zijn naar jezelf en bekijken hoe het beter kan.
Ik zeg altijd, evalueren, leren,
accepteren en weer doorgaan
Heb je geanalyseerd waarom je voor golf koos? Nee, want dat ging vanzelf. Ik was op een kinderfeestje. We gingen naar de midgetgolfbaan. Ik vond het ontzettend leuk op die baan en ik kon goed de bal in de hole krijgen. Als je iets goed kan, vind je gauw iets leuk. Na mijn zwemdiploma mocht ik van mijn ouders twee sporten kiezen. Ik koos voor tennis en golf. Tennis ging goed, ik kwam vrij snel in de selectie van de KNLTB. Uiteindelijk kon ik de twee sporten niet meer combineren en zag ik meer toekomst in golf.
Geeft golf genoeg geluk in je leven? Absoluut. Afgelopen zomer heb ik mijn studie aan het Johan Cruijff College in Nijmegen afgerond. Ik deed de opleiding marketing en communicatie. Deze opleiding heeft mijn talent, ambitie en dromen support gegeven in de sport en op maatschappelijk vlak. Ik ben nu begonnen aan een nieuwe studie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, waar ik sportkunde studeer. De school is ondersteundend en begrijpt mijn passie voor sport.
Welke karaktereigenschappen moet een topsporter hebben? Geduld, zelfstandigheid en eerlijkheid. Je moet eerlijk zijn naar jezelf in de weg naar je doel. Teleurstellingen horen daarbij en zijn nodig, anders kan je niet leren. Ik zeg altijd: evalueren, leren, accepteren en weer doorgaan. Je kan niet te lang in je emoties blijven hangen. Je moet door naar het volgende doel.
Ben je een aanvallende golfer? Ja, ik ben een zeer aanvallende golfster die altijd uitgaat van de perfecte bal. Als aanvallende golfer pak ik de ’Tiger-lijnen’ dus de bal moet precies die lijnen volgen. Is dat niet het geval, kan je in de shit komen, in het water, een boom raken of in de rough eindigen.
Welke overwinning is je het meest bijgebleven? Het NK strokeplay dames in 2017. Ik kon goed mijn eigen spel spelen. Het toernooi was op mijn homecourse De Pan. Dat is altijd fijn. Ik ken de baan goed. Ik had hard getraind, kende alle details. Mensen komen naar je kijken. Uiteindelijk gaat het om het moment. Het was mooi weer, de baan was lekker droog, ik voelde me goed. Maar het belangrijkste was, ik wist wat ik deed. Ik had controle.
Hoe blij was je toen je had gewonnen? Ik was blij, maar de opluchting overheerste. Dat ik mijn doel had gehaald. Als je eerste wordt, tel je mee. Tweede zijn is mooi, maar niet goed genoeg.
Je denkt aan deelname aan de Olympische Spelen in 2024? Ik ben graag onderdeel van TeamNL op de Olympische spelen. Er is geen groter evenement dan de Olympische Spelen waar zoveel sporters tegelijkertijd op één plek samen zijn om voor dat ene doel te gaan, voor goud.
Welke hole op je club vind jij het mooist? Hole 16. Je kijkt vanaf de tee over de fairway van 17 en 18. Vooral in de zomer met de heide vind ik de hole mooi. Ik maak vaak een birdie. Ik speel driver, ijzer 9 naar binnen en een putt.
Je hebt een bijzondere naam Zhen Bontan? Dat zeggen meer mensen. Mijn voornaam is Chinees, mijn achternaam Frans. Ik ben geadopteerd uit China toen ik een baby was. Toen ik vier jaar was heb ik met mijn ouders de reis naar China gemaakt om mijn zusje Xira te adopteren. Zij is een ander type dan ik. Ze richt zich op school, is ontzettend belezen en heeft de zwarte band karate. Als we tijd hebben gaan we samen naar de bioscoop.
Wraps als lievelingseten? Ja, de wraps van mijn vader, met zalm of kip. Mijn vader zorgt ervoor dat ik altijd goede voeding naar binnen krijg met de juiste vitamines en mineralen. Hij geeft zijn eigen draai aan gerechten en kookt altijd met de ingrediënten die wij thuis hebben liggen, dus zonder recept. Mijn moeder is mijn grootste supporter in de baan. Ze loopt alle Nederlandse wedstrijden als toeschouwer mee. Ze rijdt ook auto, zodat ik me niet hoef te vermoeien in het verkeer.
Je hebt geen golfkleren aan op de foto’s, hoe komt dat? Het leek me wel eens leuk om het anders te doen. Je ziet al zoveel dezelfde foto’s op de golfbaan. Voor een paar foto’s ben ik in een boom geklommen.
Artikel geplaatst op: 27 september 2018 - 09:53

Gerelateerd

Delen