Statistieken van de Ryder Cup

De Ryder Cup bouwde tussen de eerste editie in 1927 op de Worcester Country Club in Massachusetts en de laatste in 2016 op Hazeltine aan een geweldige historie. Eenhistorie die bol staat van de feitjes en statistieken. Altijd leuk om er even een paar daarvan door te nemen.
Het resultaat van de laatste ontmoeting op Hazeltine was niet florissant voor Team Europe.

De grootste overwinning in de historie, da’s altijd een leuke. Hoewel, helemaal vergelijkbaar met elkaar is het niet helemaal. In de eerste decennia voltrok de Ryder Cup zich immers tussen de beste golfers van de Verenigde Staten en die van Groot-Brittannië. Waarbij het laatste team meestal de onderliggende partij was. Uit die jaren dateert ook de grootste zege van de USA. Die werd geboekt in 1967 op de Champions GC in Houston, Texas. Het Britse team werd verpulverd. De Amerikanen scoorden liefst 23,5 punt tegen slechts 8,5 voor de Britten. Zo groot was het verschil nooit meer.
De meest opvallende cijfers van de European zijn bescheidener en dateren van later, uiteraard vanaf het moment dat er ook daadwerkelijk als Europa werd gespeeld. Dat gebeurde in 1979 voor het eerst. Sindsdien noteerde Team Europe twee keer een overwinning met 18,5 tegen 9,5. Dat gebeurde in 2004 op Oakland Hills in de Verenigde Staten en twee jaar later op The K-Club in het Ierse Straffan. De grootste nederlaag als Europa werd geleden in 1981 op Walton Heath. Daar ging Europa met liefst 18,5 tegen 9,5 onderuit.
Feitjes

Natuurlijk zijn er veel meer leuke feitjes op te diepen. Zoals het totale aantal behaalde punten in de matches vanaf 1927 tot nu. Europa komt dan tot 430,5 punten. Dat aantal wordt door de Amerikanen overtroffen met ruim honderd punten. Zij noteerden 531,5 punten.
Het aantal eindzeges is ook wel veel zeggen. Europa kwam – inclusief drie overwinningen van Groot-Brittannië en Ierland – in totaal tot dertien gewonnen Ryder Cups. De Amerikanen konden exact het dubbele aantal bijschrijven. Twee ontmoetingen eindigden onbeslist. Maar sinds 2002 is het toch vooral Europa dat de boventoon voert. Van de acht keer dat de Ryder Cup vanaf dat jaar werd gehouden, won Europa zes keer. Alleen in 2008 en 2016 was de USA beter.
Leuk ook is het aantal gewonnen matches sinds 1985 en de punten die dat opleverde. Europa won de meeste matches: 224. Dat leverde het team, 251,5 punten op. Amerika won beduidend minder matches - 187 - maar zag hoe die relatief wel meer punten opleverden: 224,5.
Artikel geplaatst op: 25 september 2018 - 10:38

Gerelateerd

Delen