Nieuwe golfcourse Bernardus biedt topkwaliteit in alles
Genieten als lid voor een dag

Bernardus heeft amper z’n deuren geopend. Pas in september werden de laatste holes in gebruik genomen. Toch is de golfcourse bij Cromvoirt al vastgelegd als baan voor het KLM Open in 2020. Veelzeggend over de kwaliteit en de ambities van een gloednieuw pareltje.
De holes van Bernardus zijn schitterend, zeker als het plaatje straks compleet is met de heide erbij.
door Eric Korver

Bernardus is een project uit de koker van Robert van der Wallen. De man die honderden miljoenen opstreek met de verkoop van zijn bedrijf Brand Loyalty aan de Amerikaanse branchegenoot Alliance Data Systems zag aanvankelijk niets in het laten bouwen van een golfcourse, maar een bezoekje aan het stuk grond bij Cromvoirt deed hem van gedachten veranderen.
,,Die golfcourse kwam er dus’’, vertelt general manager Sabine Riezebos. ,,Maar wel in de stijl die past bij Robert van der Wallen. Anders dan anders dus, echt op zijn manier.’’
Niet exclusief

Dat uit zich op verschillende manieren. Bernardus is een high-end golfclub, zoals dat zo mooi heet. Kortom, luxe overal waar je kijkt. Er is niet bezuinigd op materialen en voorzieningen. Alles is in topkwaliteit aanwezig. Maar Bernardus wijkt in één ding af van andere topbanen als The Dutch, The International en De Lage Vuursche. Deze baan drijft niet op lidmaatschappen vele tienduizenden euro’s, en is niet exclusief voor een select gezelschap.
,,Op Bernardus word je lid voor een dag’’, stelt Riezebos. ,,Met alles at daarbij hoort. Wie ons bezoekt, mag alle faciliteiten gebruiken. Van de golfcourse tot de sauna, van de tennisbaan tot de gym. Net zoals je dat mag als je lid bent bij club.’’ Dat geldt ook voor het spelen op de baan. In de fee is dat niet beperkt tot slechts één rondje. ,,Wie meer wil spelen dan achttien holes mag dat absoluut.’’ Lachend: ,,We hadden laatst al iemand die 45 holes afwerkte. Als je dat bij daglicht kunt doen, houden wij niemand tegen.’’
Prijskaartje

Er zijn wel enkele volledige lidmaatschappen beschikbaar, maar dat aantal blijft zeer beperkt. Ook is het niet de bedoeling dat Bernardus gaat drijven op businessleden. Feitelijk is Bernardus een pay-and-play baan van de hoogste categorie, met een prijskaartje van 150 euro. ,,Iedereen is welkom om van een dagje Bernardus te genieten. Inclusief niet-spelende partners. Die mogen dan gratis gebruik maak van de faciliteiten terwijl hun man of vrouw speelt.’’
Zo’n dag kan worden afgesloten met een heerlijk diner in het restaurant. Dat is Noble Kitchen, van niemand minder dan sterrenkok Edwin Kats. Die drijft in Den Bosch al het vermaarde restaurant Noble en heeft er nu dus een tweede locatie bij. De kaart is daar overigens wel wezenlijk anders dan bij Noble zelf.
En dan natuurlijk de baan, voor een golfer niet geheel onbelangrijk. De course is een ontwerp van de bekende architect Kyle Phillips. De Amerikaan bouwde al tal van andere fameuze golfbanen, zoals Kingsbarns, Golf de Morfontaine bij Parijs, Yas Links in Abu Dhabi en ook De Lage Vuursche.
Indrukwekkend

In Brabant legde Phillips weer een waar meesterwerkje neer. Bernardus is vanaf de eerste tot en met de achttiende hole indrukwekkend. Goede holes, waar je serieus moet nadenken vanaf de tee om de soms subtiele, maar vaak ook dreigend aanwezige hindernissen te vermijden. Als ondergrond koos Phillips voor rootzwenkgras, en dat is werkelijk een plezier om van te spelen. Net als zo vaak in het buitenland ligt je bal fijn óp het gras, in plaats van zoals gebruikelijk in Nederland tússen het gras op de klei. De greens zijn riant en goed, al is er uiteraard van een flinke score op de stimp-meter nog geen sprake. Daarvoor zijn de greens eenvoudigweg nog te jong. Dat geldt ook voor entourage. Als de heide eenmaal geworteld is en in bloei staat, maakt dat het spelen nog serieus moeilijker. En laat dat nou ongeveer net het geval zijn als het KLM Open in 2020 voor het eerste van drie jaren neerstrijkt op Bernardus.
Nog even iets over die naam trouwens, want die werpt toch regelmatig vragen op. Van der Wallen is voor vijftig procent eigenaar geworden van de wijngaard van Ben Pon in het Californische Carmel Valley. Daar komt de Bernardus wijn vandaan. Als eerbetoon aan Ben Pon – en waarschijnlijk als mooie zakelijke link aan de wijn – noemde Van der Wallen zijn golfcourse vervolgens Bernardus.
Artikel geplaatst op: 20 oktober 2018 - 13:58

Gerelateerd

Delen