Arnhemse verdient felbegeerde kaart voor LPGA Tour
Anne van Dam zielsgelukkig

Anne van Dam was even de gelukkigste golfster op aarde. De Arnhemse verwezenlijkte één van haar grootste doelen: op de baan van Pinehurst veroverde ze speelrecht voor de Amerikaanse LPGA Tour. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel.
Vreugde bij Anne van Dam. ,,Ik ben echt zó blij, ook met mijn klassering.''

De wens van Anne van Dam om uit te komen op de Amerikaanse tour is niet nieuw, en zéker niet vreemd. Ook de 23-jarige Arnhemse ziet hoe de Ladies European Tour steeds verder afkalft. Minder toernooien, minder prijzengeld en dus ook minder aantrekkelijk. Wie als vrouw iets wil in topgolf, moet in de Verenigde Staten zijn, zo simpel is het.
Maar om daar ook daadwerkelijk te komen, da’s een stuk lastiger. Van Dam probeerde het vorig seizoen al, maar strandde destijds in de Qualifying School. Dit keer ging ze op herhaling, en nu met succes. De weg was echter lang en zwaar. ,,Zeventien ronden golf in een tijdsbestek van 21 dagen. Dat is héél veel golf’’, verzuchtte Van Dam.
Slijtageslag

Het slot kwam op Pinehurst, waar voor een veld van ruim honderd speelsters welgeteld 45 startkaarten klaar lagen. Die werden betwist in acht (!) rondjes op de courses van Pinehurst 1 en 2. Dat werd een ware slijtageslag. Maar lang verhaal kort: Anne van Dam deed het voortreffelijk. Ze kon het zich zelfs permitteren op de laatste dag haar minste score in te leveren, een 75. Die kwam in het indrukwekkend stabiele rijtje 71-71-72-73-73-74-69 dat ze in de voorgaande dagen had afgeleverd. Vooral met de 69 op de voorlaatste dag deed Van Dam goede zaken.
De Arnhemse kon haar geluk niet op. ,,Ik ben zó blij. Ook na de teleurstelling van vorig jaar is het gewoon lekker dat het nu wel lukt. Het was lang, het was zwaar, maar het was het waard.’’ Met haar vijftiende plaats eindigde Van Dam nog behoorlijk hoog ook, en dat is weer voordelig als het gaat om de speelrechten. ,,Hoe hoger je eindigt, hoe meer en betere toernooien je in komt’’, weet Van Dam.
Focus

Het moeilijke zat vooral in het mentale aspect. Acht ronden spelen op de toppen van je kunnen, nadat je eerder al negen rondjes voor je kiezen hebt gekregen, dat valt niet mee. ,,Het is zo lastig de juiste focus te houden, en dat ook nog over zo’n langere periode. De eerste dagen kwam ik heel goed door, maar daarna weet je dat er nóg meer dagen komen. Verder was ik gelukkig wel ontspannen. Ik denk ook dat het verschil met vorig jaar vooral daarin zat.’’
Van Dam heeft uiteraard ook nog speelrecht op de Ladies European Tour, maar ze heeft al laten weten toch voornamelijk op de LPGA Tour te willen uitkomen. Met haar voortreffelijke lange spel komt ze daar ook waarschijnlijk nóg beter tot haar recht.
Dewi Weber

Enigszins in de schaduw van Anne van Dam kwam ook Dewi Weber in actie op Pinehurst. De beste vrouwelijke amateur van Nederland bleek aan het einde echter twee slagen te veel te hebben gemaakt, en als je dat afzet tegen haar totale aantal van 588 strokes in die acht rondjes, dan is dat natuurlijk heel zuur. Pleister op de wonde is dat Weber wel een kaart verdiende voor de Symetra Tour, het tweede niveau in de Verenigde Staten. Ze zegt haar amateurtijd vaarwel en begint daar als professional.
Artikel geplaatst op: 12 november 2018 - 19:54

Gerelateerd

Delen