Amerikaan schenkt vader Bob overwinning in het US Open
Koepka maakt Vaderdag goed

Met een indrukwekkende demonstratie van zijn kwaliteiten trok Brooks Koepka in de laatste ronde het US Open naar zich toe. De Amerikaan begroette zijn eerste Major-zege met een kwinkslag. ,,Ik was een kaartje vergeten voor mijn vader, maar misschien heb ik zo zijn Vaderdag nog een beetje goed gemaakt.’’

Brooks Koepka was drie dagen jong toen vader Bob hem voor het eerst meenam naar de golfbaan. Nadat hij op een par 3 de bal dicht bij de hole had geslagen, holede Bob uit voor birdie met zijn pasgeboren zoon op z’n arm. ‘Dat is je eerste birdie jongen’, fluisterde hij de jonge Brooks in het oor.
Op Erin Hills maakte de inmiddels 27-jarige Brooks Koepka er nog wel een paar meer: 21 om precies te zijn. Die vormden de sleutel tot zijn winnende score van -16, waarmee hij het US Open-record van Rory McIlroy – 2011 op The Congressional – evenaarde.
Drie birdies

De belangrijkste birdies maakte Koepka in de laatste ronde op de holes veertien, vijftien en zestien. Een reeks van drie die hem definitief losmaakte van zijn concurrenten Brian Harman en Hideki Matsuyama. Die eerste was nog als leider aan de slotronde begonnen, maar een ronde 72 ruïneerde zijn kansen. Matsuyama bracht een 66 binnen, was daarmee even leider in het clubhuis, maar zag Koepka ruim voorbij komen. Uiteindelijk deelden de Amerikaan en de Japanner de tweede plaats met twaalf onder, een slag voor de Engelsman Tommy Fleetwood.
Maar dat het op Erin Hills allemaal draaide om Brooks Koepka was duidelijk. Vier rondes onder par produceerde de Amerikaan (67-70-68-67), die op de PGA Tour één keer eerder won: het Waste Management Phoenix Open in 2015. ,,Ik denk dat ik hier zo’n beetje het beste golf heb laten zien dat ik ooit heb gespeeld’’, stelde Koepka. De wereld had dat ook gezien.
Ongebruikelijk

Koepka’s weg naar succes volgde een ongebruikelijke route. Althans, voor Amerikaanse golfers. Nadat hij in 2012 professional werd, meldde Koepka zich bij de European Challenge Tour. Hij won er al in zijn eerste jaar, het seizoen erop gevolgd door nog drie zeges en onmiddellijke promotie naar de European Tour. Daar won hij een jaar later het Turkish Airlines Open, eindigde als achtste in de Race to Dubai en vond pas toen de tijd rijp om zijn blikveld te verleggen naar de PGA Tour.
,,Die tijd op de Challenge Tour heeft uiteindelijk ook geleid tot deze dag’’, vertelde Koepka. ,,Vier gasten in een te kleine auto, vier golftassen achterin gepropt. Ik ben sterker geworden door die overwinningen op de Challenge Tour. Elke overwinning geeft je iets mee. Naar Europa gaan, spelen in vreemde landen onder andere omstandigheden is wat ik nodig had. Dat ik hier dan nu sta als winnaar van het US Open, maakt het helemaal geweldig.’’
Artikel geplaatst op: 19 juni 2017 - 14:05

Gerelateerd

Delen