Baan heeft weer grandeur van na de aanleg in dertiger jaren
Le Touquet in ere hersteld

De course La Mer op het Franse Le Touquet Golf Resort is weer teruggebracht naar z'n oude glorie. Met een omvangrijke restauratie zijn de holes hersteld die in de oorlog verloren zijn gegaan. Daardoor heeft de baan nu weer de grandeur van kort na de aanleg in de jaren dertig.

La Mer werd geopend in 1931. De klassieke baan naar ontwerp van de vermaarde Harry Colt stond in die tijd te boek als één van de modernste en meest stijlvolle banen van Europa. Maar de oorlog maakte daar een einde aan. De aanleg van versterkingen in de Duitse verdedigingslinie en bombardementen veroorzaakten veel schade aan de baan, waar vier van Colt's originele holes onbruikbaar werden.
Nadat in de jaren negentig al eens pogingen waren ondernomen die holes te herstellen, heeft nu de ontdekking van een aantal luchtfoto's uit de jaren dertig eraan bijgedragen dat dit daadwerkelijk is gelukt. Frank Pont en Patrice Boissonas, golfarchitecten en erkend herstellers van klassieke courses in Europa, konden zo La Mer reconstrueren en tot een baan die heel dicht in de buurt komt van Harry Colt's originele ontwerp.
Droom

,,Dit is het soort opdracht waarvan je als golfarchitect droomt'', stelde Boissonas. ,,De verloren holes terugvinden van een legendarische ontwerper als Harry Colt - het brein achter de New Course op Sunningdale, de West Course van Wentworth en ook Royal Portrush in Noord-Ierland - dat is als een verborgen schat terugvinden. Zoiets als dit gebeurt zo weinig, dat het heel opwindend is als zoiets wél voorkomt.''
,,Dit werk bracht bij ons een groot gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee, maar we beseften ook dat er een kans was dingen recht te zetten'', vervolgde Boissonas. ,,Als onderdeel van het herstellen van die vier verloren holes - de dertiende tot en met de zestiende - waren we in staat Colt's originele vijftiende, een par-5 dogleg naar rechts, weer te maken. Tom Simpson, zijn grote rivaal als ontwerper, omschreef die eens als de beste die hij ooit had gezien. Het terugbrengen van de par-3 zestiende maakte het ons ook mogelijk een spectaculaire downhill par-3 in ere te herstellen.''
Bijval

De weer herstelde linkscourse, gelegen achter de indrukwekkende duinen en prachtige stranden van Le Touquet, oogst meteen al bijval in de hoogste kringen.
Adam Lawrence, redacteur van het magazine Golf Course Architecture, meldde dat hij ervan ovetuigd is dat La Mer een toekomstige top tien baan in Europa is. ,,La Mer op Le Touquet is een echte linkscourse, de mooiste vorm van golf, waarvan er in Europa nog bijzonder weinig zijn. Colt had voor La Mer een geweldig terrein en heeft een aantal fantastische holes neergelegd. Ik blijf bij wat ik geschreven heb: dit is een Europese topbaan in wording.''
Terwijl de klassieker La Mer is hersteld in de originele layout, gaan flinke investeringen in het hele 45 holes tellende Le Touquet Golf Resort, gewoon door. Een onder architectuur gebouwd clubhuis is inmiddels geopend. Ook het oude hotel Le Manoir heeft een nieuwe look gekregen, met onder andere een nieuw ontworpen restaurant. Er zijn ook plannen om Le Manoir in de toekomst om te bouwen tot een boutique hotel.
Le Touquet Golf Resort ligt op minder dan een uur rijden ten zuiden van Calais, aan de Cote d'Opale. Door de ligging niet ver van de Franse A16 is de baan makkelijk bereikbaar vanuit Nederland, met een reistijd van minder dan vier uur.
Artikel geplaatst op: 23 juli 2017 - 10:16

Gerelateerd

Delen