Nederlandse heren na jaar afwezigheid terug op hoogste niveau
Oranje promoveert weer

Precies een jaar nadat de plaats op het hoogste niveau werd verspeeld, keren de heren van Oranje weer terug op dat podium. In Hongarije was een derde plaats in het Europees Landen Team Kampioenschap (ELTK) van de tweede divisie voldoende om te promoveren.
Berry Jole bereidt zich in Hongarije voor op zijn optreden in het ELTK. (Foto EGA)

Die promotie was ook het voornaamste doel voor Oranje, dat onder leiding van Phil Allen met die missie afreisde naar Hongarije. De degradatie van een jaar eerder werd destijds als een blamage ervaren en meteen werd het doel gesteld dat zo snel mogelijk recht te zetten.
,,We wisten dat de eerste twee plaatsen recht gaven op promotie, dus dat was heel duidelijk het doel’’, vertelde Berry Jole, de Nederlands kampioen strokeplay die door die zege een plaatsje in het team afdwong. Die formatie bestond verder uit gevestigde namen als Vince van Veen, Peter Melching en Pierre Junior Verlaar, maar ook uit nieuwkomers als Stan Kraai, Koen Kouwenaar en Jole.
Mooi team

,,Een mooi team’’, oordeelde Jole. ,,De chemie onderling was echt goed, net alsof we al jaren met elkaar speelden. Dat geeft een prettig gevoel, en dat bleek ook wel na de eerste dag, die niet goed verliep.’’ Oranje leverde in die eerste strokeplayronde een aantal matige scores af, die de missie van promotie zelfs in gevaar brachten. ,,Het was niet goed’’, erkende Jole. ,,We waren net niet scherp leek het wel.’’
Dag twee verliep beter. Oranje moest daarin een plaats bij de eerste vier afdwingen. Dat lukte. Jole: ,,Er stond veel wind, waar iedereen het wel moeilijk mee had. Maar we zijn gewoon ons dingen blijven doen, bleven geloven in een goed resultaat en dat werd beloond.’’
Oranje – waar Verlaar met level par na twee ronden op plaats zes de best geklasseerde speler was – ging uiteindelijk als derde door naar de A-flight, waarin werd gespeeld om plaats één tot en met vier. Het verschil in scores was echter heel groot met de hoogvliegers Finland en Portugal. Die scoorden beide één onder par, Oranje volgde op 28 slagen achterstand.
Hoog niveau

,,We wisten daarom dat Portugal een heel zware tegenstander was in de eerste matchplayronde, maar we wisten ook dat iedereen weer op nul begon’’, aldus Jole. De Nederlanders weerden zich goed, maar het kwartje rolde net de kant van de Portugezen op: 4-3. ,,Koen Kouwenaar en ik verloren allebei een cruciale partij, maar we speelden echt goed. Het niveau was heel hoog, ook bij de Portugezen. Dat blijkt wel als je allebei drie onder de baan speelt, maar toch verliest.’’
Daarmee leek de kans op promotie verkeken, maar een zijdeurtje bood uitkomst. ,,Door het resultaat van Duitsland hoorden we dat we alsnog konden promoveren door derde te worden. Daar hebben we tegen Servië keihard voor geknokt. Iedereen was ook vastberaden die partij tot een goed einde te brengen, en dan is het ook mooi als dat lukt.’’ Met een 5-2 zege verzekerde Nederland zich van de stap omhoog. Finland won in de tweede divisie, voor Portugal. Ook die twee landen promoveren uiteraard.
Artikel geplaatst op: 17 juli 2017 - 10:58

Gerelateerd

Delen