Tiende keer host voor het Brits Open
Royal Birkdale, klassieker in de duinen

Het Open is dit jaar terug op Royal Birkdale, dat in de historie al vaak de locatie was voor het mooiste golftoernooi ter wereld. Maar wat is dat Birkdale eigenlijk voor baan?

Royal Birkdale is een klassieke linkscourse, dat voorop. De opening was alweer bijna 130 jaar geleden, in1889. Daarna is het ontwerp pakweg dertig jaar later nog eens flink onderhanden genomen door Fred Hawtree en JH Taylor. Daarbij is de huidige layout ontstaan: een fantastische baan die zich van de eerste tot de achttiende hole door de duinen slingert. Een uitdaging voor elke golfer, zeker ook voor de betere spelers onder ons. Niet voor niets verzuchtte een Nederlandse topamateur na zijn eerste confrontatie met Birkdale: ,,Dit is met voorsprong de moeilijkste baan die ik ooit heb gespeeld.’’
Birkdale is zonder twijfel de beste baan in een rijtje van fantastische linkscourses aan de Engelse westkust. Onder Birkdale liggen namelijk nog banen als Hillside, Southport & Ainsdale en Formby. Misschien niet zo bekend als hun grote broer, maar stuk voor stuk topbanen. Zou de temperatuur er altijd rond de 25 graden hangen, dan was dit zonder twijfel één van de beste golfbestemmingen in Europa geweest.
Rijke historie

De baan aan de Waterloo Road nabij de noord-Engelse badplaats Souhport bouwde daarna een rijke historie op als ‘venue’ voor het Brits Open. Sterker, sinds het eerste bezoek in 1954 is Royal Birkdale de baan waar – uiteraard na de old Course op St. Andrews – The Open het vaakst werd gespeeld. De editie van dit jaar is het tiende Open op Birkdale.
Meest succesvol op Birkdale was Peter Thomson. De Australiër zegevierde al bij de eerste de beste gelegenheid, in 1954. Elf jaar later was hij er opnieuw de beste, waarmee Thomson overigens voor zijn vijfde zege in The Open tekende.
Illustere winnaars

De andere edities op Royal Birkdale leverden ook illustere winnaars op. Wat te denken van Arnold Palmer, die in 1961 won op Birkdale. Tom Watson, de koning van de linkscourse, won er in 1983 zijn vijfde Open. Tussendoor waren er nog mannen als Lee Trevino en Johnny Miller. Na de wat minder roemruchte Ian Baker-Finch en Mark O’Meara was Padraig Harrington in 2008 de laatste winnaar van het Open op Birkdale. Aardig detail: Harrington verdedigde dat jaar met succes zijn titel. Zijn verklaring? ,,Ik had een fantastisch jaar als Open Chmpion. Zo mooi zelfs dat ik die titel niet wilde teruggeven.’’
Maar negen jaar na dato krijgt Royal Birkdale dan toch zijn volgende winnaar van The Open.
Artikel geplaatst op: 17 juli 2017 - 11:01

Gerelateerd

Delen