Joost Luiten

Leeftijd:         31 jaar
Nationaliteit:         Nederlands
Woonplaats:         Bleiswijk
Pro sinds:         2006
Zeges European Tour:   5
Rank Race to Dubai:      49
Rank World Ranking:      86
Als we het hebben over de sterren van dit KLM Open, dan mag Joost Luiten zeker niet vergeten worden. In Nederland hebben we vaak de neiging de prestaties van onze topsporters te bagatelliseren, maar wie vijf toernooien op de European Tour achter zijn naam heeft staan, is op het hoogste niveau gewoon een grote meneer. Dat geldt dus ook voor Luiten.
En dan gaat het ook nog om Joost Luiten op eigen bodem. Voor veel topgolfers is het winnen van de European Tour in eigen land al een droom, laat staan dat twee keer te doen. Luiten maakte die droom helemaal waar met zijn zeges in 2013 op De Kennemer en vorig jaar op The Dutch. Luiten heeft er blijk van gegeven te beschikken over die zeldzame eigenschap te pieken als dat van hem wordt verwacht. Hij kan omgaan met de druk van het spelen voor eigen publiek. Sterker, hij lijkt er alleen maar beter van te worden.
Daarom hoort Luiten nu opnieuw tot de favorieten, ook al is zijn seizoen niet zo sprankelend als gehoopt. Zijn zevende plaats in het niet al te sterk bezette Lyoness Open is de beste klassering van dit jaar. Dat seizoen wordt verder gekenmerkt door degelijkheid. Slechts twee gemiste cuts, en verder veel klasseringen tussen de plaatsen twintig en veertig. Hoe graag we in Nederland ook willen dat Joost elke week excelleert, zijn dat gewoon cijfers waar je mee kunt thuiskomen. Al wil Joost natuurlijk meer.
Misschien komt het KLM Open daardoor weer net op tijd om glans te kunnen geven aan het seizoen van Luiten. Vorig jaar greep hij die gelegenheid met beide handen aan in een jaar dat zich vergelijkbaar ontwikkelde. Zoals gezed, Luiten kan de druk aan. Bovendien kent hij The Dutch op zijn duimpje. Hij is er zeer regelmatig te vinden met zijn coach Phil Allen.
Het enige dat Luiten tegen heeft, zijn de cijfers. Zoals gemeld is het al weinig spelers gegeven twee keer een Open in eigen land te winnen. Maar drie keer? Wij kunnen de mannen die dat flikten zo snel niet oplepelen. Maar als er dan iemand de eerste moet zijn, laat dat dan Joost Luiten maar worden. De onvoorwaardelijke steun van de Nederlandse golffans heeft hij in ieder geval.
Artikel geplaatst op: 10 september 2017 - 13:13

Gerelateerd

Delen