‘Golfbaan en service van on-Nederlands niveau’
The Dutch, gebouwd voor de top

Het KLM Open 2017 is het tweede Open dat wordt gehouden op de baan van The Dutch bij Spijk. Dat is de course die vorig jaar een traditie doorbrak. Sinds het eerste Dutch Open in 1912 op de Haagsche werd dat namelijk altijd gespeeld op één van de oude clubs in Nederland. Maar in ieder geval dit jaar en volgend jaar is de pas zes jaar jonge The Dutch de locatie voor het Open.
Dat The Dutch vorig jaar, in het jaar van het vijfjarig bestaan, het KLM Open kreeg toebedeeld, was op zich niet zo heel vreemd. De in 2011 geopende baan is immers ontworpen voor de top, voor evenementen zoals het KLM Open.
De course bij Spijk komt uit de koker van Colin Montgomerie, de nu al legendarische Schot die jarenlang heerste in Europa. Met dat ontwerp deed Nederland een gooi naar het hosten van de Ryder Cup 2018, die uiteindelijk bij Golf Le National in Parijs belandde. Maar de ambitie was er, en die kon alleen worden waargemaakt met een baan die bij een dergelijk streven paste. En dat is The Dutch.
Uitblinken

,,Bij de aanleg van The Dutch zijn kosten noch moeite gespaard’’, weet Niek Molenaar, manager van de baan bij Spijk. Er waren door het viertal professionals dat samenwerkte in Made in Scotland vier punten bedacht waarop de baan wilde uitblinken. ,,Er moest in de eerste plaats een Championship Course komen van het hoogste niveau. Klaar om de wereldtop te ontvangen, en altijd in geweldige conditie. Verder werd het service-niveau naar on-Nederlandse hoogte getild, kwamen er unieke professionals en is er gewerkt aan een bijzonder membernetwerk.’’
Het prestigieuze project kostte de lieve som van 38 miljoen euro, maar dan heb je ook wel wat. Neem de greens. Daarvoor werd ruim 21.000 vierkante meter styrofoam gebruikt in een totaal nieuwe techniek waarmee de greens verankerd zijn en stabiel gehouden worden. Het resultaat is dat de greens het hele jaar door fantastisch zijn. En zo zijn er meer voorbeelden. Het aanleggen van de drainage bijvoorbeeld. Daarbij werd gekozen voor meer dan het dubbele van de noodzakelijke hoeveelheid. Zo ligt er nu zo’n negentig kilometer drainagepijp onder de baan.
Cijfertjes

In een eerder stadium is van het hele terrein al de bovenlaag afgegraven en vervangen door zand voor een betere afwatering. Daarvoor werd 800.000 kuub zand aangevoerd en nog eens anderhalf miljoen kuub verschoven. En als we dan toch met cijfertjes bezig zijn: op The Dutch liggen ook nog eens 69 bunkers, en de gemiddelde oppervlakte van de greens is 650 vierkante meter. Daar kunnen de beste professionals van Europa zich straks goed mee vermaken.
Dan is er ook nog het clubhuis, dat keurig aansluit bij het niveau van de baan. Een prachtig gebouw met twee restaurants, zes meeting rooms, twaalf haarden, een geweldige kleedruimte met bar, en zelfs een heuse whisky and cigar room waar je je midden in het oude Schotland waant. ,,Onze members willen zakenrelaties uitnodigen op The Dutch, maar in Nederland blijft het niveau van service achter bij Europa en ver achter bij Amerika en Azië’’, stelt Molenaar. ,,Daarom hebben we ervoor gekozen het niveau van onze service ver boven de Nederlandse standaard te tillen.’’
Het hosten van het KLM Open was de volgende stap. Iedereen heeft vorig jaar kunnen zien dat The Dutch klaar is voor een toptoernooi. En in Spijk is iedereen vastbesloten die prachtige eerste editie een geweldig vervolg te geven.
Artikel geplaatst op: 06 september 2017 - 10:35

Gerelateerd

Delen