Hua Hin heerlijke golfbestemming aan de Thaise kust
Golf op het randje van de jungle

Grappig toch hoe snel je gewoontes overneemt. Aan het einde van een rondje golf vouwt Ban de handen voor haar gezicht, buigt even kort, prevelt een Thais dankwoordje en straalt als haar bedankje met hetzelfde gebaar wordt beantwoord. Het is even wennen, zo’n caddie. Maar ja, eigenlijk is in Thailand maar heel weinig zoals dat in Europa gewoon is.
door Eric Korver
Hua Hin, een kustplaats in de provincie Phetchaburi in, zeg maar, de westelijke poot van Thailand. Vermaard om z’n prachtige strand, maar inmiddels ook bekend als steeds voornamere golfbestemming. Met de verandering van de Europese golfwereld – en vooral het wegvallen van Turkije en Noord-Afrika – zoeken golfers hun heil op andere plekken in de wereld, en Thailand wordt niet over het hoofd gezien.
Dat is zeker terecht, want het land heeft al lang door dat golf een uitstekende bron van nieuw toerisme kan zijn. Er wordt, om het maar simpel uit te drukken, aan de weg getimmerd. Dat betekend dat nieuwe golfcourses worden aangelegd en bestaande banen worden verbeterd. Bovendien worden de faciliteiten niet vergeten.
Zeven courses

Alleen al rond Hua Hin liggen inmiddels zeven golfcourses, met als blikvangers vermaarde banen als Black Mountain en Banyan. Op de eerste strijken al regelmatig de topspelers van de European Tour neer, op de tweede zal dat een kwestie van tijd zijn. Dat geeft wel meteen het niveau van de courses aan. Die zijn in alle opzichten top.
Bijzonder blijft echter toch de beleving van golf in Thailand, waar Tanes Petsuwan heel snel duidelijk maakte hoe de Aziaten tegen de golfsport aankijken. ,,Ik was eens in Engeland en ik moest daar zelf mijn tas tillen. Erger nog, ik moest ook zelf mijn clubs pakken en mijn ballen schoonmaken. Dat gebeurt in Thailand dus niet’’, stelde de vice-gouverneur van het toerismebureau.
Caddies

En hij heeft gelijk: dat gebeurt in Thailand dus inderdaad niet. Op elke baan staat een legertje caddies klaar om spelers op te vangen en te begeleiden. Betekent dus dat je achttien holes samen met je caddie in een buggy zit en dat je assistente-voor-één-dag inderdaad je clubs aangeeft, je bal schoonmaakt en je lijntjes leest. ,,Uphill, right-left’’, hoor je dan. En luister maar naar het advies, want ze zitten er echt niet naast, ook al ben je er zelf heilig van overtuigd dat het downhill is en links-rechts.
Zitten ook wel wat minpuntjes aan, zo’n caddie. Communicatie is vaak lastig, want echt Engels spreken de – overwegend – dames nauwelijks. Verder haalt een caddie zonder dat zo te bedoelen wel een streep door al je rituelen en routines. Daar moet je als speler even aan wennen.
Maar dat gaat snel in een prachtig land als Thailand. Op Black Mountain moet je echt wel even je koppie erbij houden bijvoorbeeld. Het is namelijk te makkelijk om je te laten afleiden door de schoonheid van de baan én de omgeving. Op de baan heb je vrijwel overal uitzicht op de Black Mountain, die hoog boven de course uittorent, zoals overigens meer bergen dat doen. Daarnaast is er ook de jungle, die zo’n beetje aan de baan grenst. Kijk niet gek op als er apen op de fairways verschijnen. En olifanten? Ban knikt bescheiden. Ja, ook olifanten. Al komt dat zelden voor.
Langs de negende hole van Black Mountain staat de villa van topspeler Thongchai Jaidee. Die verdiende hij ooit met een hole in one op de baan tijdens een toernooi van de European Tour. Mocht Jaidee thuis zijn, dan is hij zeker bereid even te vertellen hoe bijzonder de course is.
Banyan

Dat geldt ook voor Banyan, dat te boek staat als net zo’n parel in het aanbod van Thaise banen. Iets minder heuvelachtig dan z’n bekende grote broer, maar in potentie misschien nog wel beter. Banyan moet je een keer gespeeld hebben, al geldt dat ook voor Sea Pines, de legerbaan die pal langs de zee loopt.
Niet alleen de golfcourses zijn een belevenis in Thailand. Ook de hotels mogen er zijn. Natuurlijk, je kunt al voor een paar euro overnachten in een eenvoudig hutje, maar luxe hotels zijn er ook volop, met name aan de kuststrook van Hua Hin. Het Marriott is een prima onderkomen, met tal van rijk uitgeruste kamers. Maar misschien nog leuker is het Centara Grand Beach Resort, een prachtig oud hotel, dat zelfs nog deels is ingericht als museum van de Royal State Railway. Een aantal kamers van het uit 1923 daterende hotel verkeert zelfs nog in originele staat. Wie daar verblijft, ademt de sfeer van het Thailand uit het begin van de vorige eeuw. Daar kom je helemaal tot rust na de inspanningen op de golfbaan. En als dat niet voldoende is, kun je jezelf altijd nog laten verwennen met een heerlijke Thaise massage. En dan de volgende dag weer fris de baan in. Een verblijf in Hua Hen is te boeken via 3D Golfvakanties. Zie www.3dgolf.nl
Artikel geplaatst op: 31 augustus 2017 - 08:48

Gerelateerd

Delen