Martijn & Jan Kees

Hi Jan Kees,
Er zijn maar weinig sporten waar je net als bij golf je eigen scheidsrechter bent. Ik kan er zo snel zelfs maar een bedenken (geloof het of niet: frisbee, en ja, dat is een sport). Bij alle andere sporten is een scheidsrechter betrokken. Mooi natuurlijk dat we bij golf vooral zelf verantwoordelijk zijn, met het steeds ingewikkelder geworden regelboek is het niet altijd even fijn. Zonder dat je er erg in hebt kan je zomaar een regel overtreden, en dat terwijl de regels er eigenlijk vooral zijn om je te helpen. Alleen zijn het regelboek en de decisions met de jaren zo dik geworden...wie onthoudt het allemaal? Om die - en tal van andere redenen – worden de regels op afzienbare termijn drastisch aangepakt. Een goede zaak, zo zal je toch met me eens zijn? Alleen, hoeveel helderder je de regels ook maakt, wat doe je als iemand ze willens en wetens overtreedt? Nog niet zo lang geleden speelde ik met iemand die nadrukkelijk de regels in zijn voordeel omboog en ook nadat we hem er op wezen, verplaatste hij zijn bal zomaar. Wat zou jij in zo'n geval doen?
Martijn
Dag Martijn,
We hebben ze, denk ik, allemaal wel meegemaakt – op alle niveaus. Beginnende golfers kun je meestal niets kwalijks nemen. En zij zijn meestal nog blij ook als je ze op een onbewust gemaakte fout wijst.
Kwalijker is het als ervaren spelers de regels overtreden. En het lijkt wel of het steeds erger wordt. Golf is de spiegel van het leven. En als je naar het gedrag in het verkeer kijkt, dan weet je dat die kwalijke houding van sommigen ook in golf gaat tegenkomen.
Ik zal je eerlijk zeggen dat ik niet zo snel meer iets zal zeggen als iemand de fout in gaat. Zeker niet als je merkt dat je met een echte valsspeler te maken hebt. Dat heeft meerdere redenen. In de eerste plaats gaat ergernis om het gedrag van anderen altijd ten koste van je eigen spel. Daarnaast ken ik mijzelf – bouwjaar ’52 – onderhand goed genoeg. Voor ik er erg in heb, floep ik er een paar sarcastische opmerkingen uit. En die bewaar ik liever voor echt serieuze zaken.
En dan weet ik ook dat valsspelers uiteindelijk zichzelf tekort doen. Als zij op slinkse wijze hun handicap verlagen, dan maken ze in een volgende wedstrijd geen kans.
Groet, JK
Artikel geplaatst op: 22 oktober 2017 - 16:02

Gerelateerd

Delen