Korineum heeft alles voor een relaxte golfvakantie
Zoek de uitdaging op Cyprus

De zoektocht van de Europese golfer naar nieuwe bestemmingen nu een aantal landen behoorlijk uit de gratie is, lijkt een gouden kans voor een land als Cyprus. Nee, da’s niet het eerste land waar je aan denkt voor je golfvakantie. Maar misschien is het tijd daar verandering in te brengen.
door Eric Korver
Wellicht was het daar zelfs allang tijd voor. Want Cyprus telt nu al zeven golfbanen, met de grootste concentratie in het zuidwesten van het eiland. Aphrodite Hills en Secret Valley zijn daar de meest bekende banen. Dat is in het Grieks-Cypriotische deel, want Cyprus heeft natuurlijk al sinds 1974 te maken met de tweedeling tussen de Grieken de Turken.
In het Turkse gedeelte ligt alleen de baan van Korineum, maar alleen die course is al voldoende om ok die kant van het eiland tot een interessante bestemming te maken. Korineum telt achttien holes, een paar uitstekende oefenholes, met zelfs een volledige par 5, en daarnaast nog eens het heerlijke Korineum Golf & Beach Resort, pal aan de baan.
Grillig

De golfcourse verrast elke golfer die hier voor het eerst een ronde speelt. Het karakter van de omgeving is naadloos opgenomen in de baan. De kuststrook aan de noordkant van Cyprus is grillig en bergachtig. Dat valt meteen op als je met het vliegtuig het eiland bezoekt, en dat is nu eenmaal de meest gangbare manier. Vanuit de zee duikt een ruige kustlijn op, met vrijwel direct daarachter een bergketen die zich langs zo’n beetje de hele kust uitstrekt. Voorbij die bergketen is er opeens het grote niets, want dan strekt zich tot aan Nicosia één grote vlakte uit.
Op de course van Korineum kun je echter lang zoeken naar een vlak stukje. Zelfs op de greens zijn die zeldzaam. Zo ongeveer alle holes lopen óf omhoog óf naar beneden. Een tussenweg lijkt er voor de ontwerpers Peter Harradine en David Hemstock niet te zijn geweest.
Maar het resultaat mag er zijn. Korineum is een baan die elke golfer die houdt van een uitdaging zal aanspreken. Beoordelingen op websites zeggen heus niet alles, maar het enthousiasme over Korineum is minimaal een flinke aanwijzing dat ze daar iets goed hebben gedaan.
Aan de bak

De eerste hole is nog een beetje voorzichtig, maar de par 5 die volgt, is al lastiger. Daarna is het spel op de wagen en kun je als golfer aan de bak. De vierde hole is het noemen zeker waard. Een indrukwekkende par 3, waarbij je zo’n beetje de hele lengte van zo’n 170 meter over een ravijn nodig hebt aan carry om de green te bereiken.
Meteen daarna komt de signature hole van Korineum. Deze par 5 is weliswaar niet lang, maar wel bijzonder mooi, en tegelijkertijd ook intimiderend. Geniet eerst even van het geweldige uitzicht bovenop de berg, van waar je een flink deel van de Noord-Cypriotische kustlijn kunt overzien. Links in de diepte ontwaar je ook de green. Het is verleidelijk met het enorme hoogteverschil overmoedig te worden en een kans te wagen om je bal ineens op de ‘dancefloor’ te leggen. Niet doen. De afstand is echt bedrieglijk. Sterker, het is al lastig genoeg de bal aan de rechterkant op de niet heel brede fairway te krijgen. Lukt dat, dan zou je heel voorzichtig aan een birdiekans kunnen denken.
Zo gaat het vandaar verder. Iets minder spectaculair, niet minder uitdaging. Natuurlijk, het is van toepassing op vrijwel iedere golfcourse, maar hier geldt zeker: mis de fairways niet. Grote kans dat je in het ruige land je bal namelijk niet meer kunt terugvinden. In geval dat lukt, zal spelen ook nog lastig zijn.
Uitzicht

Andere blikvangers? De zeventiende hole. Een niet heel lange par 3 met een heel bijzonder gevormde green die niet makkelijk aan te spelen. Uiteraard gaat het teeshot omhoog, en ben je te kort, dan is voor de hele green een flink formaat bunker. De achttiende is ook geweldig, alleen al vanwege het prachtige uitzicht met de zee in het verlengde van de fairway.
Dat uitzicht kun je ook uitgebreid bewonderen vanaf het heerlijke terras van het clubhuis, waar je alle ruimte hebt om lekker na te genieten. Van daar kun je ook nog een blik werpen op diverse holes.
Na het golfen is het ook een prima optie om voor het strand te kiezen. Hoewel, strand is een heel groot woord. Daarvoor is er te weinig zand en zijn er te veel steentjes. Niet voor niets is een grote ligweide aangelegd, waar het dan wél weer heel relaxed is allemaal. En je kunt altijd nog even de fraaie houten pier oplopen en aan het einde een verfrissende duik nemen.
Is er dan nog iets dat niet deugt aan Korineum? Eigenlijk niet, nee. Of het moet zijn dat je de bestemming in juli en augustus beter even kunt mijden, tenzij je gesteld bent op flinke hitte. In alle andere maanden is er een veel beter advies: ga eens lekker golfen op Korineum.
Artikel geplaatst op: 27 oktober 2017 - 08:29

Gerelateerd

Delen