Zevenjarige Dean swingt voor het slapen
‘Reinier Saxton is mijn voorbeeld’

Zelfverzekerd en gefocust. Als hij een golfbal ziet, gaan zijn ogen glinsteren. Dean Janssens, zeven jaar, zit in groep vier, is Alkmaarder en golfer. Golf is zijn sport. Zijn hele familie staat achter hem. Als Dean ooit een beroemde Nederlandse golfer wordt, valt hij niet alleen op door zijn strakke swing en kapsel, maar ook door zijn doorzettingsvermogen.
Dean Janssens is gek op zijn driver. ,,Mijn lievelingskleur is blauw en de shaft van mijn driver is dat ook.'' (Foto's: Joke de Graaf)

Ben je een doorzetter? Ja, ik kan heel goed doorzetten en ik ben streng voor mezelf. Ik oefen net zo lang tot het lukt, maar ik ben ook een beetje eigenwijs. Soms chip ik wel een uur achter elkaar. Als het kan val ik de vlag aan, maar alleen als het verstandig is.
Je bent zeven jaar, hoe lang golf je al? Mijn papa golft al heel lang en toen ik drie jaar was, ging ik mee met hem naar de driving range. In de schuur stond nog een oude golfset en papa heeft de clubs ingekort. Ik vond het meteen heel erg leuk. Ik golf nu elk weekend met papa in de baan of we gaan oefenen.
Wat is leuk aan golf? Alles! Ik golf het liefst de hele dag. Chippen vind ik het allerleukste om te doen.
Moest je ook je GVB halen? Ja, dat was best moeilijk, want ik kon toen nog niet lezen. Mijn pro René Pronk heeft alle regels geleerd in de baan. Ik speelde laatst met mijn opa, hij wilde zijn bal verplaatsen. Toen heb ik gezegd dat dat niet mocht.
Wat vinden ze op school van de sport golf? Ik ben de enige op mijn school die golft. De kinderen vinden het heel bijzonder en leuk. Ik heb mijn spreekbeurt gehouden over golf in groep drie. Maar nu zit ik in een nieuwe groep en ga ik weer mijn spreekbeurt over golf houden. De spreekbeurt is heel mooi met filmpjes en foto’s over wat golf is en hoe je het moet spelen.
Wie maakt de filmpjes van jou? Papa, dat kan hij heel goed. Hij zet er ook muziek bij en mooie letters. De filmpjes staan op Instagram. Iedereen kan zien hoe ik speel en hoe het met me gaat. Ik heb drieduizend volgers.
Ik ben streng voor mezelf
en eigenwijs
Drieduizend? Ja, leuk hè? Er zijn heel veel kinderen van golf die mij volgen. Op een keertje zag ik ineens dat Reinier Saxton mij ging volgen. Dat vond ik supergaaf. Ik vind hem heel aardig en hij is een hele goede Nederlandse golfer. Hij is mijn voorbeeld. Ik ben er trots op dat Reinier mij volgt op Instagram. Reinier is ook altijd heel streng voor zichzelf, hij wil alle ballen goed slaan, dat wil ik ook. Daar moet je veel voor trainen.
Volg jij hem ook? Tuurlijk. Ik zou in juni met Reinier gaan spelen. Maar dat ging niet door. Nu gaan we een ander keertje afspreken. Het lijkt me echt spannend om met hem te spelen.
Hebben jullie dezelfde swing? Dat weet ik eigenlijk niet. Volgens mijn vader lijkt mijn swing meer op die van Justin Thomas en Justin Rose. Mijn swing is best mooi, vind ik. Ik blijf staan totdat de bal de grond heeft geraakt. Dan heb ik veel evenwicht.
Welke golfer heeft er nog meer een goede swing? Joost Luiten en Rory McIlroy. Joost is gewoon de beste Nederlandse golfer. Zijn swing is echt supermooi. Rory is ook heel goed. Hij heeft een powerswing en kan ver slaan. Zijn driver ziet er heel gaaf uit. Zwart met wit van Taylormade. Rory heeft ook heel veel verschillende sokken in allerlei kleuren, in roze en groen. Mijn driver is mat zwart en net nieuw.
Heb je een nieuwe driver? Ik heb een nieuwe golfset, een US Kids Tourset, met afstandskijker. Papa en mama hadden mijn nieuwe golfset als verrassing in mijn bed gelegd onder mijn dekbed. Toen ik naar mijn kamer ging en op bed ging zitten, dacht ik, het lijkt wel of er iets onder mijn dekbed ligt. Toen trok ik het dekbed weg en daar lag mijn nieuwe golfset. Ik ging keihard juichen. Ik ben nog nooit zo blij geweest.
Je speelt op Dirkshorn, wat is je favoriete hole? Hole 17. Het is een par 4. Een spannende hole omdat het een eilandhole is. Met bunkers en hellingen waardoor je bal makkelijk downhill kan komen te liggen. Ik begin met een driver, daarna pak ik mijn mini driver.
Minidriver? Ja, dat is mijn houten drie. Daar sla ik heel lekker mee. Met mijn minidriver sla ik de bal voor het water. Dan met een acht of negen naar de vlag als hij in het midden staat. Daarna sla ik hem ongeveer zeven meter van de vlag. Ik putt niet voor de hole, maar leg hem er dicht bij. Het laatste puttje gaat er dan in en maak ik een bogey.
Wat is je lievelingsclub? Mijn ijzer 5 en mijn driver. Mijn lievelingskleur is blauw en de shaft van mijn driver ook. Ik speel niet van de junior tees maar van blauw door de kleur. Ik heb ook een hele mooie US Kids Tour Putter. Daar kan ik goed mee putten.
Hoe ziet je toekomst er uit? Eerst de basisschool afmaken en veel golfwedstrijden spelen van de NGF en met de US Kids tour. Met mijn neef Tim golf ik veel samen. We zijn heel serieus. Ik hoop een beroemde golfer te worden want dan kan je een hele mooie auto kopen.
Aan wat voor auto denk je? Aan die van Enzo Knol. Een zwarte Porsche, met een spoiler en getinte ramen. Als ik in Amerika ga spelen, wil ik wel dat de hele familie meegaat, want ik vind het leuk om voor publiek te spelen. Elke avond droom ik ervan dat ik de beste golfer word. Mijn golfclubs staan op mijn kamer. Stiekem doe ik een paar swings voordat ik ga slapen.
Artikel geplaatst op: 16 december 2017 - 16:44

Gerelateerd

Delen