De ’frozen shoulder’ en golf

De Golf Physiotherapy Association telt inmiddels zo’n zestig fysiotherapeuten door heel Nederland. Jaarlijks helpen zij honderden golfers af van fysieke problemen, waardoor ze weer vrijuit kunnen golfen. Regelmatig behandelen zij een onderwerp waarover vragen zijn gekomen. Deze keer praat Frits Berveling, PGA Golffysiotherapeut van GolFysio Domburg, over de frozen shoulder en golf.

Alhoewel de ‘frozen shoulder’ niet direct door golf wordt veroorzaakt, is het wel een golfgerelateerde blessure, dat wil zeggen een blessure die door golf onderhouden of verergerd kan worden. De blessure is een ontstekingsachtige aandoening van het gewrichtskapsel van de schouder waardoor een verkorting van dit kapsel ontstaat.
De aandoening, waarvan de oorzaak onduidelijk is, komt meestal pas voor vanaf 40-jarige leeftijd. Het kapsel van het schoudergewricht dat rondom de kop en de kom zit, zorgt ervoor dat deze op de juiste wijze ten opzichte van elkaar bewegen. Een verkort kapsel leidt dan ook tot bewegingsbeperking en tot pijnlijke sensaties in het kapsel ten gevolge van bewegen.
Het is belangrijk dat het kapsel weer de juiste lengte krijgt, dat wil zeggen het moet ruim genoeg zijn om voldoende te kunnen bewegen, en daarbij ervoor te zorgen dat de schouder niet uit de kom gaat.
De golffysiotherapeut kan naar het bewegingspatroon van de schouder kijken om na te gaan of er sprake is van abnormale beweging (ook tijdens de swing) waardoor bijvoorbeeld de slijmbeurs boven de schouderkop geïrriteerd en ontstoken kan raken. Ook al geneest de aandoening in de regel vanzelf (duurt soms twee jaar!), toch kan de golffysiotherapeut tijdens de blessureperiode een ondersteunende rol spelen waarbij het van belang is om niets te forceren, dat wil zeggen binnen de grenzen van de bewegingsmogelijkheid te blijven. Zo kan een geringe rompmobiliteit er oorzaak van zijn dat de schouder overmatig moet bewegen in de top van de backswing, waardoor de aandoening onderhouden of versterkt wordt. Kortom, alle reden om een goede golfgerichte trainingsbegeleiding te krijgen.
Opleiding

Ook interesse in een opleiding Golffysiotherapie? Op de volgende data beginnen de nieuwe opleidingen:
9, 10 en 11 maart 2018: GPA1 Golf-Physio-Trainer
21, 22 en 23 maart 2018: GPA1 Golf-Physio-Therapeut
Zie website www.golf-physio.nl.
Artikel geplaatst op: 23 december 2017 - 13:20

Gerelateerd

Delen