Voor golfers en wintersporters

Uit cijfers blijkt dat jaarlijks zo’n zestigduizend wintersporters een blessure oplopen
Volgens Veiligheid NL is de blessure top vijf als volgt:
1.   Kniedistorsie
2.   Fractuur hand of vinger(s)
3.   Fractuur schouder/sleutelbeen
4.   Polsfractuur
5.   Oppervlakkig letsel/kneuzing hand
Ook ik zie elk jaar weer hetzelfde gebeuren. Met heel veel enthousiasme trekken de Nederlanders, en Belgen, massaal de skipistes op. Vaak vergetende dat ze hun spieren eigenlijk helemaal niet goed voorbereid hebben op deze super leuke sportvakantie. Het gevolg door deze ’lack of specific strength and conditioning’ zijn vaak oververmoeide spieren, futloos na twee dagen en op nummer één breuken, kneuzingen en andere pittige blessures.
Mij word dan ook vaak gevraagd of ik oefeningen heb specifiek voor golfers op wintersport. Daarom heb ik speciaal een aantal oefeningen opgenomen (zie video op www.lpgolfperformance.nl/single-post/wintersport). Deze oefeningen zijn uiteraard een handleiding om specifieke ski en snowboard spieren en bewegingen te trainen. Daarnaast helpen deze ook om de golfswing sterker te maken. Het golfseizoen ligt middels om de hoek.
De mobiliteit warming-up

Tien herhalingen per oefening. Doe alle plank variaties na elkaar, neem twee minuten rust en herhaal opnieuw het gehele circuit.
Bij alle plank variaties warm je het hele lichaam op, en werken we specifiek aan de mobiliteit van heup en bovenrug. Tegelijkertijd helpen deze oefeningen je core stabiliteit te trainen. Daag jezelf uit maar probeer te allen tijde in controle te blijven van de bewegingen. Desnoods voer je de oefening iets langzamer uit.
Kracht opbouwen

Vijftien herhalingen per oefening. Doe alle oefeningen na elkaar. Neem twee minuten rust en herhaal het gehele circuit nog twee keer.
Voor extra weerstand en krachtopbouw adviseer ik om een weerstand elastiek te gebruiken, zoals je bij mij in de video kunt zien. Deze oefeningen kunnen absoluut ook zonder elastiek getraind worden.
Let er bij al deze oefeningen op dat je de wervelkolom niet te hol, of bol, gaat trekken. Daarnaast is het belangrijk om de knieën zo stabiel mogelijk te houden zodat de enkels en bovenbenen extra gestimuleerd worden om te versterken.
Conditie

Eén minuut (of 30 seconden) zo hard als je kan. De verbruikte calorieën komen op de display te staan van het apparaat. Uiteraard probeer je zoveel mogelijk calorieën te verbranden tijdens de sessie. Neem twee minuten rust, en herhaal de oefening nog twee keer.
Voor het laatste component kun je zoals gedemonstreerd in de video de Ski Erg gebruiken. Heb je deze niet beschikbaar? Geen probleem, ga dan aan de slag met een roei- of fietsapparaat, een assault bike, of eventueel zelfs met een springtouw.
Een korte en hoge intensiteit oefening (max 1 minuut intensiteit) zoals deze stimuleert het aanmaken en versterken van de snelle explosieve vezels in de spieren. Deze type spieren zijn niet alleen van belang voor explosiviteit, maar ook voor het verbeteren van je conditie. Anaerobische training zoals een High Intensity Training is fantastisch als je dus explosiever wilt worden in je swing, meer conditie wilt hebben op de golfbaan of skipiste én niet veel tijd hebt om te trainen. Een HIT zoals deze duurt immers korter dan een duurloop van dertig minuten.
Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Neem bij vragen contact op via info@lpgolfperformance.nl of kijk op www. Lpgolfperformance.nl
Artikel geplaatst op: 16 februari 2018 - 13:32

Gerelateerd

Delen