Elke golfer zou TPI screening moeten doen. En dit is waarom...

TPI staat voor Titleist Performance Institute (www.mytpi.com) en is de leidende organisatie rondom golffitness & gezondheid. Als één van de eerste in de BeNeLux was ik door TPI gecertificeerd en ging ik hiermee aan de slag als fitness professional.
Wat ik wereldwijd zie, is dat steeds meer golfers, zowel mannen als vrouwen, kiezen voor fysieke training met een gecertificeerde TPI coach. We zien ook dat zij vaker voor een fysiek traject gaan naast de golflessen. Vooral in Nederland rondom de randstand, maar ook in België kiezen golfers nu vaker voor het voorkomen van pijn en blessures in plaats van afwachten en pijn lijden.
We zien dat ze vreugde ervaren van een fysieke coach en met plezier functioneren en oefeningen doen. Of dit nu in de gym is, op de golfbaan of thuis met de (klein)kinderen. En voor mij is dit het mooiste wat er is.. wanneer golfers na lange tijd weer pijnloos boodschappen kunnen doen, achttien holes zonder vermoeidheid spelen, en al lachend met de kinderen buiten genieten.
Voorop

Wat er nu gebeurt, en de vermaarde coach Jason Glass bevestigt dit, is dat Noord-Amerika al stukken voorop loopt. Daar is het al normaal dat fysieke ondersteuning een essentieel onderdeel is van het golfen. Deze trend zal ook onze markt overnemen.
In tegenstelling tot het verleden. Toen vonden velen fitness niet nodig en zelfs schadelijk, afhankelijk van waar de speler aan zou werken, maar nu is het essentieel geworden.
Fitness gaat echter niet alleen over sterker worden en meer kracht creëren, en het is ook niet alleen nodig voor de professionele golfer met een rigoureus toernooischema. Juist als recreatie- en competitiegolfer heb je enorm baat bij de juiste individuele coaching.
Door te focussen op functionaliteit en mobiliteit in het lichaam kan elke golfer zijn techniek verbeteren en tegelijkertijd de kans verminderen dat ze tijdens het spelen geblesseerd raken. De goede krachtoefeningen maken het lichaam juist stabieler en mobieler in plaats van stijver.
Begeleiding

Maar hoe starten? Het maakt niet uit of je nou al actief werkt om gezond en fit te blijven, of je heel vaak sport of juist helemaal niet actief bent. Wat je doel ook is: afvallen, pijnvrij golfen, meer energie of verder slaan etcetera. Iedereen heeft baat bij persoonlijke begeleiding en ’bewegingstherapie’. Dat is mijn vaste overtuiging.
We beginnen altijd wel met een intake. Deze intake omvat een beoordeling van fysieke fitheid, beweegingskwaliteit (de TPI screening), doelen, actuele gezondheid en klantgeschiedenis. Elke spier en beweging die word gebruikt in de golfswing word getest voor stabiliteit en mobiliteit.
Door het fysieke TPI screeningproces te doorlopen, kunt u vervolgens:
1.   Vaststellen of de swingproblemen voortkomen uit slechte gewoonten of echte fysieke beperkingen
2.   Alle fysieke beperkingen vaststellen
3.   Fysieke mogelijkheden en trainingsadvies duidelijk in beeld brengen
4.   Trainen met een gericht individueel fitness-schema
5.   Efficiënt werken rondom of, met de fysieke beperking in samenspraak met de golfcoach
6.   Sneller en meer succesvolle en betrouwbare resultaten creëren
7.   Krachtige, efficiënte en veilige golfswing ontwikkelen die de kans op blessures verkleint door teamwork met de golfcoach
Deze volledige ’APK’ duurt zestig minuten. Het resultaat: een fysieke ‘golfhandicap’ en mijn advies. Vanuit deze intake is er de mogelijkheid een trainingstraject aan te gaan. Jouw persoonlijk oefenschema word opgemaakt en we gaan met trainingssessies aan de slag. Tijdens deze trainingssessies zal ik ervoor zorgen dat de oefeningen juist worden uitgevoerd om de effectiviteit te maximaliseren en blessures te voorkomen. Dus…
Artikel geplaatst op: 16 maart 2018 - 08:40

Gerelateerd

Delen