‘Lefty’ maakt einde aan periode van bijna vijf jaar zonder zeges
Mickelson kan nog winnen

Bijna vijf jaar was Phil Mickelson zonder overwinning. Vijf moeilijke jaren, waarin niet in de laatste plaats ‘Lefty’ zelf zich afvroeg of hij ooit nog eens zou kunnen winnen. Het antwoord kwam tijdens het World Golf Championship in Mexico, en het luidde ‘ja’.

Phil Mickelson maakte op magistrale wijze een einde aan die droogte van bijna vijf jaar. Een onvoorstelbare periode, zeker als je terugdenkt aan briljante momenten van de 47-jarige Amerikaan. Zoals zijn laatste ronde in het Brits Open, dat heroïsche gevecht met Henrik Stenson, twee jaar geleden nog maar. Of Mickelsons optreden tijdens de Ryder Cup. Hoe kan het dat zo’n speler vijf jaar lang niet wint?
Mickelson zelf was ook bevreesd dat zijn overwinningen in het Waste Management Phoenix Open en het Brits Open in 2013 wellicht zijn laatste zeges zouden zijn. Dat verklaarde ook zijn opluchting na de winst in Mexico. ,,Deze overwinning betekent veel voor me’’, stelde Mickelson. ,,Ik kan niet het niet goed uitleggen, na de zware tijden gedurende de laatste vier jaar, na het gevecht om terug te komen en te weten dat ik goed genoeg was om op het hoogste niveau te strijden, maar dat niet echt te doen. En na de frustratie waar dat toe leidde. Om eindelijk die ban te breken en nu dit te bereiken, dat betekent echt heel veel voor me.’’
Briljant

Mickelson toverde weer als vanouds op de Chapultepec Golf Club. Was steady vanaf de tee, briljant met zijn korte spel en trefzeker op de greens. Met rondjes 69-68-65 manoeuvreerde Micklson zichzelf in de positie om te winnen. Dat leek hij zelfs al te doen op het moment dat naaste belager Justin Thomas een bogey produceerde op de zeventiende en terugviel naar twee slagen achterstand. Maar in golf is zelden iets zeker. Thomas holede uit met zijn tweede slag voor eagle op de achttiende en stond plots weer naast Mickelson, die nog wel even een lastige putt moest holen op de achttiende om een play-off te forceren.
Op die extra holes leek Justin Thomas een lastige horde om te nemen. De leider in de FedEx Cup begon aarzelend in Mexico (72-70), maar was in het weekend helemaal los. Zijn 62 in ronde drie betekende een baanrecord, en de 64 in de slotronde was ook de beste van de dag. Maar het was snel klaar. Eén hole, de zeventiende, waar Thomas opnieuw niet slaagde in het maken van een par. Mickelson raakte de green, miste net de birdie, en zag vervolgens hoe Thomas te kort was van buiten de green en zijn putt voor par miste.
Waarderen

,,Iets te veel adrenaline’’, luidde de verklaring van Thomas voor zijn teeshot dat achter de green belandde. Maar ook hij kon de overwinning van Mickelson – de eerste na 96 toernooien – best waarderen. ,,Ik heb hem net verteld dat ik trots ben op hem’’, vertelde Thomas. ,,Mickelson heeft me altijd gesteund sinds ik hem op mijn zeventiende ontmoette. Iemand met zijn status die me volgde tijdens amateurtoernooien, collegewedstrijden, die me vertelde dat ik goed speelde; dat was zo geweldig.’’ En met een knipoog: ,,Maar natuurlijk had ik hem in deze play-off graag verslagen.’’
Phil Mickelson voelde een overwinning aankomen, bekende hij. ,,Een deel van die periode zonder winst was te wijten aan pech. Maar een ander deel was te wijten aan het onvermogen met 72 holes te focussen en aan technische onvolkomenheden. Maar ik heb het gevoel dat dat over is.’’
Joost Luiten verscheen ook op de tee in Mexico, als gevolg van zijn overwinning in Oman. Luiten overleefde de cut zonder problemen (72-71), steeg nog wat in ronde drie na een knappe ronde 68, maar gaf terrein prijs in de laatste ronde met opnieuw een 72. Luiten eindigde op plaats 37, gelijk met onder andere Thomas Pieters.
Artikel geplaatst op: 08 maart 2018 - 10:22

Gerelateerd

Delen