Talent uit India schiet als komeet omhoog in wereldtop
Shubhankar Sharma: fenomeen

Shubhankar Sharma is de nieuwe golden boy in de wereldtop van golf. Dat is best opvallend. Een half jaar geleden had niemand ooit gehoord van het talent uit India, nu staat hij in de top honderd van de wereld, heeft twee zeges achter zijn naam en debuteerde op de Masters.
Shubhankar Sharma bestormt de wereldtop met een duizelingwekkende vaart.

Als wat goed is inderdaad snel komt, dat is Shubhankar Sharma uitzonderlijk goed. De 21-jarige speler uit India sloot het golfjaar 2016 nog af op plaats 517 van de wereldranglijst, maar vijftien maanden later staat hij precies een plaatsje boven onze Joost Luiten: plek 72.
De manier waarop Sharma die plaats bereikte, is nog indrukwekkender dan de klassering zelf. Nadat Sharma in 2013 professional werd speelde hijhet jaar daarop op de Asian Development Tour, om vervolgens op de Professional Golf Tour of India zes overwinningen te boeken. Tot zover allemaal heel mooi, maar niet bijzonder.
Overwinning

Dat werd het pas vanaf december vorig jaar, toen Sharma het Joburg Open won en ineens een kaart verdiende voor de European Tour. Als iemand dacht aan een toevalstreffer, dan schoot Sharma zelf die gedachte twee maanden later al af met zijn tweede overwinning. In het Maybank Championship deze keer. Opvallend feit: in Joburg noteerde Sharma een rondje 61, en in het Maybank Championship een ronde 62. Geen moeite met lage scores dus. Sharma was zelfs de nieuwe leider in de Race to Dubai, de officiële ranking van de European Tour.
Zijn snel groeiende status leverde hem een startbewijs op voor het World Golf Championship in Mexico, waar de kenners na drie ronden hun ogen niet konden geloven. In zijn eerste toernooi op de PGA Tour ooit leidde Sharma in het veld met alle wereldtoppers met twee slagen voorsprong op mannen als Sergio Garcia en Phil Mickelson. Dat kon de man uit India niet volhouden. Op de laatste dag viel hij terug, maar iedereen in de golfwereld weet nu wel precies wie Shubhankar Sharma is.
Lahiri

Maar een beetje achtergrond over die nieuwe golffenomeen is natuurlijk nooit weg. Op de wereldranglijst is Sharma nu de hoogst genoteerde speler uit India en staat hij boven Anirban Lahiri. Diezelfde Lahiri is echter de voornaamste reden waarom Sharma ooit begon met golf. De vaders van Sharma en Lahiri dienden in het Indiase leger, waar ze samen gestationeerd waren. Grappig: de vader van Lahiri was ook de arts die de bevalling verrichte van Sharma’s jongere zusje. Zo leerden beide families elkaar beter kennen, en nodige vader Lahiri uiteindelijk collega Sharma uit om de jonge Shubhankar eens mee te nemen naar de golfbaan. Nooit had iemand in de familie Sharma ooit golf gespeeld, maar Shubhankar bleek al snel over talent te beschikken.
En nu was diezelfde Sharma de vierde speler uit India die zijn opwachting maakte tijdens de Masters, na Jeev Milka Singh, Arjun Atwal en Lahiri. De nieuwe voorzitter van Augusta National zelf, Fred Ridley, maakte wereldkundig dat Sharma een persoonlijke uitnodiging kreeg.
,,In de historie van het toernooi hebben we uitnodigingen verstrekt aan internationale spelers die zich niet op andere wijze hadden gekwalificeerd, maar dat wel verdienden’’, stelde Ridley. ,,Shubhankar Sharma heeft aangetoond een opmerkelijke jonge speler te zijn, die we graag verwelkomen op Augusta.’’
Het is zeer waarschijnlijk dat de jonge Sharma daar niet voor de laatste keer is geweest.
Artikel geplaatst op: 06 april 2018 - 22:05

Gerelateerd

Delen