Noord Nederlandse trekt wel aandacht met bliksemstart
Verhoudingen dames vastgeroest

Misschien geven de standen in de hoofdklasse na twee speelronden nog niet direct aanleiding tot die conclusie, maar de verhoudingen bij de dames zijn inmiddels aardig vastgeroest. Vier topteams maken de dienst uit, de rest mag meehobbelen.
Ontspanning bij het Haagse duo Carlijn de Graaf en Myrte Eikenaar tijdens de foursomes.

Natuurlijk eiste de Noord Nederlandse in de eerste weken de aandacht op. De dames van de club uit Glimmen maakten een bliksemstart die zonder meer waardering verdient. Twee wedstrijden gespeeld, vier punten, en indrukwekkender nog: zelfs geen halfje afgestaan aan de tegenstander. Twee keer een klinkende 18-0 staat vanzelfsprekend geweldig op je staat van dienst. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat Broekpolder en Zeewolde niet de beste tegenstanders waren. Aannemelijker is het dat de Noord Nederlandse aan het einde van de rit ‘de beste van de rest’ blijkt te zijn.
Want de club heeft in die eerste damespoule te maken met regerend landskampioen De Pan en de Noordwijkse. Toevallig de teams die in die eerste twee weken fungeerden als gastheer en daardoor niet verder konden komen dan één winstpartij. Maar illusies hoeft niemand zich te maken. Zowel De Pan als de Noordwijkse staan straks gewoon in de kruisfinales.
Kwetsbaarder

In welke volgorde, dat is wél een vraag. Want De Pan is na het wegvallen van Roos Haarman toch iets kwetsbaarder geworden, ondanks de aanwezigheid van de tweede beste Nederlandse speelsters van dit moment: Romy Meekers en Zhen Bontan. De jonge Noa van Beek mag dan een veelbelovende vervangster zijn, van het niveau van Haarman is ze – nog – niet. Daar stelt de Noordwijkse toch ook een indrukwekkend team tegenover, onder aanvoering van Mayka Hoogeboom. Daarom is de uitkomst van die tweestrijd om de winst in de poule ook nog helemaal open.
Datzelfde verhaal gaat eigenlijk op in de andere poule, waarin de Eindhovensche en de Haagsche samen gaan uitmaken wie als winnaar naar de kruisfinales gaat en wie als nummer twee. Dat is na twee speeldagen helemaal geen boude bewering, maar gewoon de realiteit. Eindhovensche en Haagsche zijn al jaren topteams, en de concurrentie ziet simpelweg geen mogelijkheden om die positie te bedreigen.
Vier topteams

Dat laatste is ook wel een beetje het probleem van damesgolf in de hoofdklasse. De verhoudingen zijn aardig vastgeroest. De vier topteams De Pan, de Haagsche, de Noordwijkse en de Eindhovensche bepalen het beeld. Andere clubs zien gewoon geen kans aan te haken op dat niveau. De Noord Nederlandse mag dan nu bewonderenswaardig starten, maar zal zeer waarschijnlijk nooit verder komen dan een derde plaats in de poule.
Voorheen veranderde er nog wel eens iets als een team uit elkaar viel, maar ook die kans is kleiner geworden. De Pan gaat straks Bontan en Meekers verliezen, als die de stap naar de professionals maken. Maar de Utrechtse club is inmiddels zo’n bolwerk dat geen enkel talent van een andere club weerstand zal bieden op het moment dat ze gevraagd worden. Zo is er in de hoofdklasse van de dames steeds meer sprake van een ‘traditionele top vier’, zoals Ajax, Feijenoord en PSV die traditionele top drie vormen in de eredivisie van het voetbal. Incidenteel zal er een verrassing zijn, maar nooit structureel. Ook dit seizoen niet.
Artikel geplaatst op: 03 april 2018 - 12:11

Gerelateerd

Delen