Ook De Hoge Kleij lijkt op weg naar tweede kruisfinales op rij
Noordwijkse op koers

Twee speelronden is de competitie in de hoofdklasse ver op het moment van schrijven, maar die twee speelronden staan wel meteen bol van de verrassingen. Nu al is duidelijk dat de strijd om de vier plaatsen in de kruisfinales bijzonder spannend gaat worden.
Aydan Verdonk in actie voor de Noordwijkse. De debutant in de hoofdklasse lijkt een belangrijke rol te gaan spelen. (Foto Eric Korver)

Neem alleen al eens de tweede herenpoule. Al op de eerste speeldag zorgden de resultaten voor ongeloof en verbazing bij de volgers. Op de course van Merwelanden – toegegeven: niet de meest inspirerende omgeving voor de beste amateurgolfers van het land – ging regerend landskampioen Houtrak meteen al onderuit. De club uit Halfweg kwam nog wel met een voorsprong uit de foursomes, maar in de singles ging het ’s middags helemaal fout.
Houtrak slaagde er niet in de voor winst benodigde zes punten binnen te halen. Eerst was er al een uiterst zeldzame nederlaag voor kopman Philip Bootsma, maar daarna gaven Mike Korver en Berry Hole toch weer Houtrak het voordeel. Van de laatste drie partijen boden er twee kansen op de laatste benodigde zege, maar die ontglipten Houtrak allebei. Princenbosch zag kans die partijen te kantelen. De zeges van Richard Beenackers en Robin Molenaar, gekoppeld aan de ruime winst van Tom Donders bezorgden Princenbosch opeens een verrassende zege (10-8).
Bonuspunten

,,Het was spannend tot de laatste putt van de laatste partij, maar op het einde viel het allemaal onze kant op’’, vertelde captain Richard Beenackers. ,,Daar waren we heel blij mee. Vorig jaar waren we al dicht bij winst op Houtrak, nu lukte het dan wel. Onze insteek voor de competitie was behoud, maar dan zijn dit bonuspunten.’’
Het herstel van Houtrak zette zich overigens een week later wel in, met een ruime overwinning op Grevelingenhout, de reuzendoder van zeven dagen eerder.
Want in het clubhuis van Merwelanden zaten meer mannen met een gezicht als een oorwurm. Ook de Haagsche kreeg namelijk een bittere pil te slikken. De nederlaag van de Koninklijke – ondanks een hole in one van Nick Nolte – tegen nieuwkomer Grevelingenhout (8-10) was misschien nog wel verrassender. De Haagsche, vorig seizoen nog verliezend kruisfinalist, versterkte zich immers met Aron Joustra en Dario Antonisse en was daarmee de grote favoriet voor een nieuwe plek in de kruisfinales.
Streep

Maar daar kan misschien al heel vroeg in de competitie een streep doorheen. De Haagsche verloor namelijk niet alleen van Grevelingenhout, maar ging op de tweede dag ook onderuit tegen de Noordwijkse (12-6). En dan staat het water meteen aan de lippen.
Met de Noordwijkse is overigens meteen de koploper in die poule genoemd. Dat team trok Aydan Verdonk aan, en dat lijkt een gouden greep. De longhitter verspeelde nog nergens puntjes en kan misschien wel eens de aanwinst zijn die de Noordwijkse weer eens aan een titel helpt.
Onrustig

In de andere poule is het ook al wat onrustig. Behalve bij De Hoge Kleij. De club uit Leusden was vorig jaar nog verliezend finalist, of misschien beter gezegd: winnaar van het zilver. Dit jaar wordt die lijn doorgezet. Hoge Kleij heeft niet altijd de beschikking over kopman Robin van Deutekom, maar ook met Bob Geurts als vervanger is er nog geen vuiltje aan de lucht. Twee zeges in twee wedstrijden, en Hoge Kleij is soeverein leider in de eerste poule.
Daarachter is het gevecht om plaats twee echter helemaal open. De Eindhovensche startte goed, maar leed in ronde twee een verrassende nederlaag tegen de Goyer, dat juist weer opende met een verliespartij tegen de Noord Nederlandse. En dan zijn precies de drie clubs genoemd die zeer waarschijnlijk gaan uitmaken wie De Hoge Kleij gaat vergezellen naar de kruisfinales.
In de maand april gaan de verhoudingen in de hoofdklasse verder vorm krijgen. Op zaterdag 5 mei is de laatste speelronde (ga een keertje kijken en genieten van topgolf) waarna op 26 en 27 mei de finales worden afgewerkt op de fraaie Lage Vuursche
Artikel geplaatst op: 03 april 2018 - 11:13

Gerelateerd

Delen