Een huisje op de fairway

Een koppige huiseigenaar heeft gezorgd voor een wel heel bijzonder vast obstakel voor de golfers op de baan van de El Puyol Golf & Country Club aan de Spaanse Costa Brava.
Manel Fernandez mag met zijn 84 jaar dan best op leeftijd zijn, de krasse Spanjaard wek nog altijd wat hij wil en vooral wat hij níet wil. En dat laatste is in ieder geval verhuizen. Bij de aanleg van de vijfsterren country club vertikte Fernandez het zijn huis te verlaten waarin geboren is en waar hij sindsdien altijd heeft gewoond. Gevolg: op het moment dat El Puyol in april 2016 de deuren opende, stond het huisje van Manel nog steeds overeind en midden op de fairway.
Het huis is een kenmerkend vast obstakel geworden op de dertiende hole, een par 3 waar golfers hun bal zo’n beetje over het dak van het huisje moeten slaan om de green te bereiken. Manel kijkt regelmatig toe vanaf zijn veranda, en is ook niet te beroerd om nog wat commentaar te leveren.
Net als zijn buren kreeg Manel Fernandez een riante vergoeding aangeboden als hij zijn huisje zou overdragen aan de projectontwikkelaar. Maar waar andere bewoners toehapten, bleef Fernandez ‘nee’ zeggen.
Karakter

Voor velen draagt het huisje op de hole – met de sprekende naam ‘Inocentes’ oftewel ‘onschuldigen’ – slechts bij aan het karakter van de dertiende, en de charme van het scala aan fraaie courses op de Costa Brava.
Sterker, het ‘kleine huis op de fairway’ is een publiekstrekker, constateert Antonio Lopez, directeur van El Puyol. Maar er waren, geeft hij toe, wel wat extra kosten mee gemoeid. ,,Het was moeilijk de golfbaan aan te leggen rond zijn huisje, maar Manel is nu onderdeel geworden van de belevenis. Hij is zelf een toeristenattractie geworden.
Over het gevaar van een huisje óp de golfbaan, is Lopez duidelijk. ,,Sinds de baan open is, hebben golfers al schade veroorzaakt aan de dakpannen en ramen. Maar Manel Fernandez heeft ook beschermende netten rond zijn terrein geweigerd. We zijn daarom overeengekomen dat eventuele schade meteen gerepareerd wordt. Het is in ieder geval een memorabele ervaring, maar soms hebben we allemaal te maken met het temperament van Manel. Ook ik.’’
Artikel geplaatst op: 09 mei 2018 - 00:59

Gerelateerd

Delen