Lars van Rossum en Ricky Fowler delen lievelingskleur
‘Ik doe heel veel op gevoel’

Lars van Rossum, elf jaar, ziet zich later graag op de European Tour en denkt met plezier aan het winnen van het felbegeerde groene jasje. Ricky Fowler is zijn held. Hij voetbalt bij Stiphout Vooruit en is Ajax fan. Hij speelt met zijn ouders van geel, maar Lars moet nu van wit.
Lars van Rossum: ,,Ik ben goed in rust bewaren, ik ben mentaal sterk.''

Speel je alleen nog maar van wit? Normaal speelde ik altijd met mijn ouders van geel, maar voor wedstrijden speel ik nu van wit. Mijn vader en moeder golfen allebei, dat is heel gezellig. Mijn moeder speelt ook van geel omdat ze ver kan slaan. Ze ligt vaak met twee op de green op een par 4. We gaan regelmatig naar Spanje waar we een huis hebben. We spelen banen zoals San Roque en Los Arqueros.
Zijn de banen net zo mooi als Augusta? Nou, Augusta is natuurlijk wel een hele mooie en bijzondere baan. Als ik heel goed word en ik op de Tour speel, wil ik graag het groene jasje winnen. Dat zou ik een eer vinden. Ik denk trouwens dat ze het groene jasje in verschillende maten hebben, van small tot extra large.
Ben je zenuwachtig voor een belangrijke wedstrijd? Niet echt, ik ben goed in rust bewaren. Ik ben mentaal sterk. Ik houd ook erg van trainen waardoor ik veel zelfvertrouwen heb en ik heb altijd zin in een wedstrijd.
Heb je ook altijd zin in school? Ja, op school zit ik in een groepje met kinderen die speciale opdrachten maken. Met een jongen uit mijn klas zijn we een onderneming begonnen. We hebben een plan geschreven voor een reisbureau en een website gebouwd. Hij is nog niet online, maar het zou wel al kunnen.
Ben je een ondernemer? Ja, ik kan zo beginnen met het reisbureau. Het lijkt me leuk om een reisbureau te runnen. Ik ken veel plaatsen in de wereld want topografie is mijn leukste vak op school. Ik kan het reisbureau naast school doen.
Waar zou je jezelf naartoe boeken? Naar Australië, naar de koraalriffen. Die zou ik graag willen zien. Maar ik wil ook naar Schotland, om St. Andrews te spelen. Dat is gaaf.
Welke golfers spreken je aan? Van de Nederlanders Joost Luiten. Hij slaat perfecte ijzers naar de vlag. Die zou ik zo willen overnemen, ze zijn heel steady. Maar mijn idool is Ricky Fowler, vooral omdat wij allebei oranje als lievelingskleur hebben. Hij speelt ontzettend goed, maar het allerbeste vind ik zijn lange putts.
‘Ik heb een lage hartslag,
daardoor ben ik
een goede denker’

Hoe zijn jouw putts? Ik ben goed in het korte spel en ik ben ook best goed in putten. Ik putt vaak op gevoel, maar denk ook aan wat mijn pro Rob Mouwen zegt. Van hem leer ik goed oplijnen en putten. Alleen al door naar hem te kijken. Rob Mouwen zelf kan waanzinnig goed putten.
Van wie leer je nog meer? Van mezelf. Ik heb laatst op Texel gespeeld met een wedstrijd van de NGF. Het ging helemaal niet goed en niks lukte. Ik maakte een negen op een par vijf. Ik bleef heel rustig en heb mezelf gereset en nagedacht over een oplossing om toch niet mijn hoofd te laten hangen. Dat is gelukt en ik ging ineens beter slaan en maakte weer parren. Daar was ik heel tevreden over.
Ben je tevreden over je swing? Volgens mij heb ik een heel natuurlijke swing. Misschien kan je hem vergelijken met de swing van Adam Scott. Dat hoop ik tenminste, want ik vind dat hij een hele mooie swing heeft. Ik ben een redelijk aanvallende golfer maar ik ben ook beheerst en wacht mijn kansen graag af.
Hoe bereid je je voor? Soms kijk ik op internet naar de holes van de baan die ik ga spelen. Ik lees hoe je de baan moet spelen. Dat is heel theoretisch. Als ik eenmaal in de baan ben, doe ik toch heel veel op gevoel, ook afstanden inschatten.
Doe je ook veel op gevoel op je eigen baan Het Woold? Ja, ik ben een gevoelsspeler. Ik ken mijn eigen baan natuurlijk heel goed. Het Woold is een hele mooie baan. Hole zeven vind ik de leukste hole. Hij is elke keer anders. Een par 4 met een scherpe dogleg naar rechts van negentig graden. Ik kan niet afsnijden. De hole bestaat voor een groot deel uit biotoop, dat is beschermd natuurgebied met broedende vogels. Ik sla af met mijn driver en leg hem neer op ongeveer tweehonderd meter. Dan met een houten 5 naar de green waar rechts twee bunkers liggen. Ik fade hem daarna naar binnen op de green. Ik maak een birdie of een par als het goed is.
Ben je fanatiek? Dat kan je wel zeggen. Mijn doel is om heel veel toernooien te spelen, steeds beter te worden. Ik wil mijn handicap verlagen en single handicapper worden. Dan kan ik meedoen aan het Nederlands Kampioenschap onder de 15 jaar, ook al doe ik ook mee aan het NK onder 12 jaar. Ik vind het een grote uitdaging om aan allebei de toernooien mee te doen. Zulke toernooien kan je spelen door veel training, doorzettingsvermogen en de juiste concentratie. Als je later op de tour wil spelen moet je ook hoge eisen stellen aan jezelf.
Klinkt wel heel serieus. Haha, ja, dat ben ik ook wel. Maar ik hou ook erg van lachen. Mijn meester Jothan van school is een goed voorbeeld van hoe je iets kan leren op een leuke manier. Jothan is streng en leert je zelfstandig werken, maar hij kan ook de clown uithangen. Soms gaat hij gewoon op de tafel staan om iets uit te leggen. Hij weet dat iedereen dan goed oplet en alles onthoudt. Dat vind ik mooi.
Je voetbalt ook, wat is mooi aan voetbal? Dat het een teamsport is en dat je met elkaar een prestatie levert. Ik speel bij Stiphout Vooruit en sta linkshalf. Ik vind De Ligt van Ajax een hele goeie verdediger. Voetballen is lekker omdat je kunt rennen. Je hebt dan een hele hoge hartslag. Op de golfbaan heb ik een lage hartslag, daardoor ben ik een goede denker.
Artikel geplaatst op: 30 mei 2018 - 08:44

Gerelateerd

Delen