Kleine grote Tom klaar voor Beat the Pro op KLM Open
‘Wij zijn team Hendriks’

Zijn focus ligt deze vakantie op het World Championship US Kids in Pinehurst in de Verenigde Staten. Hij kwalificeerde zich voor het meest prestigieuze jeugdtoernooi van de wereld. Beroemd werd hij tijdens de KLM Open met Beat the Pro in 2017. Tom Hendriks, acht jaar, ging met zijn teeshot op hole 14 de hele wereld over. ,,Ik was helemaal niet zenuwachtig.’’
'Team Hendriks': moeder Marleen, Tom en vader Péton.

Niet een klein beetje zenuwachtig? Nee, echt niet. Het duurde lang voordat ik aan de beurt was. Ik heb zelfs aan mijn moeder gevraagd of er nog wel veel publiek op de tribunes zat. Ik speel goed met publiek.
Wat had je in gedachten? Ik had maar één doel. Richting de vlag. Toen ik mijn bal had geslagen begon iedereen te juichen en te klappen. Mijn bal rolde net van de green af. Toen ik had geslagen, liep ik met de pro’s mee. Het ging allemaal heel snel. Ik zag lachende mensen en ik zwaaide naar iedereen. Ik kreeg ballen en handschoentjes van Wallace, Coetzee en Manassero uit mijn flight. Na afloop kwamen er mensen naar me toe die met mij op de foto wilden. Dat vond ik heel grappig. Iedereen wilde ineens een handtekening van me. Ik heb veel handtekeningen uitgedeeld.’’
Als je dit jaar meedoet aan Beat the Pro, wat zou je dan anders doen? Op de green slaan. Vorig jaar rolde de bal er net naast. Ik verwacht nu makkelijker op de green te kunnen slaan, omdat ik niet meer met een driver hoef af te slaan. Ik ben groter en sterker dan vorig jaar.
‘ Ik ben lenig en
kan goed opdraaien’
Je bent jong en je kan al goed golfen, speel je al lang? Mama speelde haar beste rondje toen ik nog in haar buik zat. Mijn vader en moeder kregen een houten kindergolfsetje toen ik geboren ben van vrienden. Toen ik twee was speelde ik met plastic clubjes in de tuin. Ik was meteen gek van golf en mijn vader ook. Samen golfen we vaak. We gaan met z’n tweetjes naar de golfbaan om te spelen en te trainen. Dat is erg gezellig.
Wat is mooi aan golf? Dat je in de natuur bent en het rustig is. Op school vind ik natuur één van de leukste vakken. Aardrijkskunde is ook een mooi vak omdat je alles leert over de wereld en waar landen liggen, maar gym vind ik toch het leukst.
Hoe gaat het swingen? Lekker. Ik denk dat ik een goede swing heb. Hij lijkt een beetje op die van Justin Rose. Mijn vader lacht er om en zegt, we werken naar zo’n swing toe. Ik ben lenig en kan goed opdraaien. Een golfer zei een keer tegen mij, als wij net zo zouden draaien als jij, breken we al onze botten.
Waar moet je nog aan werken? Aan mijn pre shot routine. Mijn set up is nog niet helemaal goed. Ik moet de tijd nemen. Niet te snel zijn. Meestal maak ik twee proefswings. Vlak voordat ik klaar ben, pak ik mijn club vast en houd hem recht voor me. Voordat ik sla, doe ik één zuchtje.
Van wie leer je veel? Van mijn pro Walter Ritzer en Guido Loning, Tom Stam en Maurice Nuis. Ik leer ook van golf op tv. Op mijn eigen club kijk ik naar Jorden Bing Jurriëns. Hij maakt deel uit van jong Oranje. Ik zie hem vaak trainen. Hij is altijd bezig met beter worden. Ik hoop dat hij dit jaar meespeelt bij het KLM Open.
Hoe zit het met Joost Luiten? Joost Luiten is mijn voorbeeld en een hele goede golfer. Hij is vooral goed met zijn ijzers. Joost is aardig en zijn vriendin ook. Het mooiste dat ik heb gewonnen, is een gebruikte club van Joost Luiten tijdens de 1e Joost Luiten Classic. Hij heeft de club zelf aan mij uitgereikt. Joost heeft zijn prijs Golfer van het Jaar tijdens het NGF gala aan mij gegeven. Joost vond mij de golfer van het jaar. Dat vond ik heel aardig van hem.
Welke hole op het Rijk van Nijmegen is het mooist? Hole 3 Groesbeekse Zuid. Hij is heel heuvelachtig en heeft lastige bunkers voor de green.
Moet een golfer goed eten? Natuurlijk. Je moet gezond eten, dat is belangrijk. Mijn lievelingseten is asperges. Als er asperges zijn loop ik naar onze buurman. Hij verkoopt ze. Mijn vader kookt de asperges en doet er zalm bij. Dat is heerlijk.
Kookt je moeder niet? Jawel, soms ook. Wij doen heel veel met z’n drietjes. Mama golft soms ook, maar gaat vaak hardlopen bij de golfbaan. We zijn een team, we noemen onszelf team Hendriks. Team Hendriks gaat weer op stap, zegt mijn moeder dan. Als we in de auto zitten stel ik veel vragen over dingen. Mijn ouders vinden dat grappig. Ze zeggen: Het vragenuurtje van Tom is weer begonnen.
Waar vraag je over? Over van alles. Over mijn oma bijvoorbeeld. Zij had Alzheimer en is dit jaar overleden. Als ik ooit geld verdien als golfer, geef ik het aan mensen die bezig zijn om mensen met Alzheimer beter te maken. Mijn oma was altijd heel blij als ik op bezoek kwam. Ze kende me gelukkig nog wel en wist ook nog mijn naam, maar ze wist soms niet meer waar ze was. Dat vond ik heel erg. Als ik veel geld overhoud koop ik voor mijn pro Walter een zwarte Porsche.
Naar welk toernooi kijk je uit? Naar het World Championship US Kids in Pinehurst in Amerika. Youp Orsel en Philip van Oosten gaan ook. Wij zijn golfvrienden en zitten alle drie bij de jonge talenten van de NGF. We spelen en golfen met elkaar, maar we willen natuurlijk ook graag winnen.
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2018 - 03:51

Gerelateerd

Delen