Ontdek zelf de topcourse van de Ryder Cup onder de rook van Parijs
Altijd genieten op Le Golf National

Het uiterlijk vertoon laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Het clubhuis is volledig aangekleed in blauw en rood met kenmerkend logo, vlaggen wapperen overal en op de eerste teebox is de boodschap helemaal duidelijk. Welkom op Le Golf National, host van de Ryder Cup 2018.
Le Golf Nationaal baadt zich in de ondergaande zon.

Fransen staan te boek als een chauvinistisch volkje. Wat er in hun land gebeurt, vinden ze al snel een stuk beter dan wat daarbuiten plaatsheeft. In dit geval is de trots begrijpelijk. Voor het eerst heeft het land de Ryder Cup binnengehaald, het grootste golfevenement ter wereld. Tienduizenden mensen per dag stromen straks naar Le Golf National, de prestigieuze golfcourse waar het allemaal gebeurt.
Die baan ligt nabij Guyancourt, iets ten zuidoosten van Parijs. De Franse hoofdstad is binnen een halfuurtje prima te bereiken, dus met de ligging is niets mis. Wie in september de Ryder Cup bezoekt, kan dat prima combineren met een bezoek aan Parijs.
Bezoekje

Dat is natuurlijk ook een optie voor wie gewoon eens zelf op Le Golf National wil spelen. De kans om dat te doen is zelfs groter dan de kansen op een daadwerkelijk bezoek aan de Ryder Cup. En misschien maar goed ook, want hoe mooi de tweejaarlijkse strijd tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten ook is, zelf golfen blijft natuurlijk het mooiste.
Daartoe krijgt iedereen op Le Golf National volop de gelegenheid. Tenminste, als de Ryder Cup voorbij is. In de aanloop naar het evenement is de baan uiteraard dicht voor bezoekers, en dat is ook het geval in de eerste weken daarna. Maar buiten die periode is een bezoek aan Le Golf National de moeite meer dan waard.
Albatross Course

De inmiddels al fameuze Albatross Course – plaats van handeling voor de Ryder Cup – is een meesterwerkje van de Franse ontwerper Hubert Chesneau. Dat laatste is natuurlijk wel opvallend. Veel topbanen komen van de hand van Britse of Amerikaanse ontwerpers, of zijn ontsproten aan de fantasie van een topgolfer. De Fransen kozen dus voor landgenoot Chesneau, maar die rechtvaardigde de keuze door een werkelijk geweldig design af te leveren.
Al in 1988 werd begonnen met de aanleg, waarna de opening plaatshad in 1990. In de jaren daarna werd de baan alleen maar beter, en uiteindelijk zelfs goed genoeg om mee te dingen naar de Ryder Cup van 2018. Rivaal in die strijd was onze eigen The Dutch, maar de baan bij Spijk – hoe goed ook – was kansloos tegen de course van Chesneau, gekoppeld aan de uitstraling van een wereldstad als Parijs.
Legendarisch

Het binnenhalen van een dergelijk legendarisch evenement paste prima bij de ambitie van Le Golf National. Want ook de Fransen weten dondersgoed dat de status van een Ryder Cupcourse zo’n beetje eeuwigdurend is. Samen met de sterren die er geschiedenis schrijven, worden ook de meeste golfcourses legendarisch. En dat kunnen de Fransen wel waarderen.
Want er moet uiteindelijk ook geld worden verdiend met de baan, en wat helpt er dan beter dan dat hele hordes golfers staan te trappen om er een keer te spelen. Als je die kans krijgt, moet je dat zeker niet laten. Alleen al het gevoel dat je bekruipt als je op de eerste tee staat, maakt het de reis van pakweg vijf uurtjes per auto – of het vliegtuig natuurlijk – dubbel en dwars waard. Tegen de achtergrond van het immense bord dat je er – voor de zekerheid – nog even aan herinnert dat je toch echt op de course staat waar de Ryder Cup wordt gespeeld sla je af met een enorme plas water voor je, die bij het tweede schot nadrukkelijk in het spel komt. Ook op de tweede hole, een fraaie par 3, komt dat water in het spel, zoals bij best veel holes.
Meedogenloos

Niet alleen dat is indrukwekkend. Ook de ondulaties, de glooiende fairways, de razendsnelle en complexe greens. Praten we nog niet eens over de rough, die el rap langs de fairways groeit. Hoog, dik, meedogenloos. Sla maar opnieuw af als je de fairway mist, want grote kans dat je je bal niet meer kunt terugvinden.
Als je mag spreken van een Amen Corner op Le Golf National, dan komt die op de slotholes. Gesloopt door de voorgaande veertien, dienen de laatste vier de golfer de genadeklap toe. Veel water, lastige teeshorts, moeilijk approaches. Wie hier nog de scherpte heeft om de baan te bedwingen, komt van goede huize.
Maar als je dan eenmaal van die achttiende green stapt, komt ook de voldoening. Het vinkje kan op de ‘to do-list’. Ryder Cup course gespeeld. En het leuke is: ben je vooraf al op Le Golf National geweest, dan herken je straks de liggingen van de sterren in de Ryder Cup. Ga je daarna spelen, dan kun je al die mooie momenten terughalen. Altijd genieten dus.
Artikel geplaatst op: 02 september 2018 - 16:53

Gerelateerd

Delen