Golfclub ontvangt certificaat na prachtig Nationaal Open
GEO voor De Hoge Kleij

Golfbaan De Hoge Kleij was een zeer gewaardeerde gastheer voor het Nationaal Open. Elke speler, pro of amateur, was onder de indruk van de conditie waarin de baan bij Leusden verkeerde. Tastbare waardering kwam er echter ook nog eens tijdens de prijsuitreiking, waarbij De Hoge Kleij het GEO-certificaat ontving wegens aantoonbare verduurzaming.
NGF-president Willem Zelsmann en Jaap Patraeus van De Hoge Kleij (r) onthullen samen de vlag die bij het GEO-certificaat hoort. (Foto Eric Korver/Nationaal Golfmagazine)

Willem Zelsmann had het genoegen dat internationale GEO-certificaat zelf te mogen uitreiken. Dat deed de president van NGF aan Jaap Patraeus, voorzitter van de commissie GEO en duurzaamheid bij Hoge Kleij. Met het certificaat toont De Hoge Kleij aan een actief duurzaamheidssysteem in werking te hebben.
Mede namens de internationale Golf Environment Organization (GEO) was de GEO verifier vol lof over de professionele en duurzame aanpak van het beheer van de golfbaan. Ook de NGF is verheugd met dit resultaat. Duurzaam beheer is één van de speerpunten in het beleid van de NGF en het verkrijgen van het GEO-certificaat is daarin een belangrijke stap. Niet alleen het onderhoud van de baan door de firma De Ridder, maar ook de catering onder leiding van Patric Langeslag en de dagelijkse leiding door het bestuur en de clubmanager Marieke Verdouw werd zeer goed beoordeeld door de externe auditor.
Zonnepanelen

Nico Engelsman, voorzitter van Golfclub De Hoge Kleij, meldde dat het behalen van dit certificaat slechts een eerste stap is voor de aantoonbare verduurzaming. Nu komt het aan op de uitvoering. ,,De komende periode hebben we een aantal verduurzamingsmaatregelen op stapel staan: zonnepanelen om onze eigen elektriciteit op te wekken, verdere waterbesparing door minder te beregenen op de fairways en nog kritischer omgang met bestrijdingsmiddelen’’, stelde Engelsman. ,,De afgelopen droge periode heeft ons geleerd dat de hele baan niet groen hoeft te zijn. ‘Geel is het nieuwe groen’ is een belangrijk uitgangspunt voor ons in de komende jaren. Dit vraagt veel van onze deskundige greenkeepers.’’
Artikel geplaatst op: 20 september 2018 - 15:37

Gerelateerd

Delen